- Bekymra for NRKs framtid

Tall som viser lav lisensoppslutning blant unge bekymrer politikerne. - Alarmerende, sier Ib Thomsen i Frp som foreslår å gjøre NRK2 og NRK3 om til betalkanaler.

MOTSTAND: En ny undersøkelse Ipsos MMI har utført på oppdrag for Dagbladet viser at 37 prosent av den norske befolkningen er imot NRK-lisensen. 51 prosent sier de støtter lisensen. Foto Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
MOTSTAND: En ny undersøkelse Ipsos MMI har utført på oppdrag for Dagbladet viser at 37 prosent av den norske befolkningen er imot NRK-lisensen. 51 prosent sier de støtter lisensen. Foto Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En ny undersøkelse Ipsos MMI har utført på oppdrag for Dagbladet viser at 37 prosent av den norske befolkningen er imot NRK-lisensen. 51 prosent sier de støtter lisensen. 

Ifølge undersøkelsen er lisensmotstanden størst blant dem mellom 30 og 39 år. Hele 44 prosent av landets 30-åringer sier nei til lisens, ifølge tallene. 

Bekymra politikere
Mediepolitisk talsmann i Høyre sier han er bekymra for NRK etter å ha sett Dagbladets undersøkelse.

- Jeg er bekymra for NRKs finansielle framtid siden det virker som at lisensen mister legitimitet hos neste generasjon seere og lyttere, sier Kårstein Eidem Løvaas.

- Det understreker behovet for å finne en ny og bærekraftig betalingsløsning for NRK, en ordning som også er attraktiv for ungdom og barnefamilier. Det tar Høyre på alvor, legger han til

- Alarmerende tall Eidem Løvaas bekymring støttes av kulturpolitisk talsmann i Frp, Ib Thomsen.

- Er dette alarmerende tall for NRK, Thomsen?

BEKYMRA: Kårstein Eidem Løvaas i Høyre mener at unge virker til å miste tilhørigheten til NRK. Foto: NTB Scanpix
BEKYMRA: Kårstein Eidem Løvaas i Høyre mener at unge virker til å miste tilhørigheten til NRK. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ja. Det viser at mange unge gjerne vil betale for tv, men at de ønsker valgfriheten til å plukke det tilbudet de selv foretrekker, sier Thomsen og legger til:

- Vi trenger en mer rettferdig løsning enn det NRK-lisensen er. 

Thomsen foreslår blant annet å legge NRK2 og NRK3 som betalkanaler, og at kun NRK1 skal være finansiert av det offentlige, men da under statsbudsjettet, ikke gjennom lisensen, som Frp lenge har lovet å fjerne. På ti år er lisensnivået i Norge nesten fordoblet

Ap-politiker Arild Grande tror mange glemmer hvor dyrt det er for NRK å produsere alt sitt innhold. Kvalitet koster, minner han om.

- Et varsku for NRK - Det fantastiske medietilbudet vi opplever i dagens samfunn gjør at vi stiller større krav til hva vi ser på tv. Samtidig tror jeg vi lett glemmer at det er kostnadskrevende å produsere norsk innhold sammenlignet med å kjøpe inn serier fra utlandet, sier Grande. 

Undersøkelsen viser at det er 12 prosent av dem mellom 18 og 29 år som syntes NRK gir mye valuta for lisenspengene. 

- Er det overraskende dårlige NRK-tall, syns du?

VARSKU, NRK: Arild Grande (Ap) sier tallene Dagbladet la fram om NRK bør får varsellampene til å lyse i statskanalen. Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
VARSKU, NRK: Arild Grande (Ap) sier tallene Dagbladet la fram om NRK bør får varsellampene til å lyse i statskanalen. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det er overraskende lavt, og et varsku for NRK, innrømmer Grande. 

NRKs egne tall Lisensen har vært heftig debattert i vår, men ble foreslått fredet av kulturminister Thorhild Widvey (H) i NRK-meldinga like før sommeren. NRK har brukt store ressurser på å gjøre programtilbudet yngre det siste året - likevel er 2 av 3 NRK-støttespillere i undersøkelsen 60 år eller mer. 

- Det er interessant at det nå kommer tall som er vesentlig mer i disfavør av lisens enn de tallene NRK selv rapporterer, sier Eidem Løvaas. 

I NRKs egen profilundersøkelse fra i vinter sa 73 prosent at de får mye igjen for lisensen. I Dagbladets undersøkelse fra juni samme år var det tallet falt til 20 prosent, og 57 prosent om en slår sammen kategoriene «mye» og «passe». 

- Jeg er litt overrasket over at tallene er såpass mye lavere enn i den årlige undersøkelsen fra Norsk Gallup. Litt av grunnen kan nok være forskjell i metode, når undersøkelsen er utført på nett får man ikke med de eldste aldersgruppene, sier fungerende NRK-sjef Per Arne Kalbakk om de store forskjellene i NRKs og Dagbladets tall.

Kalbakk understreker at man i statskanalen er fornøyd med lisensopplutning på 51 prosent, slik tallene til Iposos MMI viser. 

- Urimelig lisens Unge voksne Dagbladet snakket med ga uttrykk for at NRK virker urimelig dyrt og irrelevant. Det utsagnet vil støtte av flere medieforskere, som mente NRK har problemer med å oppfattes relevant for visse befolkningsgrupper, som unge voksne. 

- Dette viser en dreining i løpet av de siste årene: Unge mennesker har andre tv-vaner enn de som er godt voksne. De ser det finnes mer rettferdige betalinger av NRK i forhold til bruken, sier Ib Thomsen.

BETALING: Ib Thomsen foreslår blant annet å legge NRK2 og NRK3 som betalkanaler, og at kun NRK1 skal være finansiert av det offentlige, men da under statsbudsjettet, ikke gjennom lisensen, som Frp lenge har lovet å fjerne. På ti år er lisensnivået i Norge nesten fordoblet. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
BETALING: Ib Thomsen foreslår blant annet å legge NRK2 og NRK3 som betalkanaler, og at kun NRK1 skal være finansiert av det offentlige, men da under statsbudsjettet, ikke gjennom lisensen, som Frp lenge har lovet å fjerne. På ti år er lisensnivået i Norge nesten fordoblet. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer

Tv-ekspert Morten Wiberg i mediebyrået Carat sier lisensen kan oppleves urimelig for unge nordmenn fordi det er en gruppe med stor kunnskap og mange valgmuligheter på fjernsynsfronten.

- Jeg tror mange 30-39 åringer befinner seg i en livssituasjon der de ikke har tid til å mye tv-seeing og dermed føler at lisensen er urimelig. De kjenner også godt til hvilke muligheter som finnes på kommersiell tv samt alle streaming muligheter, så når de har tid og anledning til å se på tv-skjermen, så er det mye å velge mellom, og valget faller ikke da alltid på statskanalen, forklarer han. 

VIL ENDRE PÅ NRK: Ib Thomsen, Frp.
Foto: Knut Falch/ SCANPIX
VIL ENDRE PÅ NRK: Ib Thomsen, Frp. Foto: Knut Falch/ SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer