FARLIG?  Regissør James Cameron foran filmplakaten til hans store suksess Avatar, som ble vist i 3D. Foto: Scanpix
FARLIG? Regissør James Cameron foran filmplakaten til hans store suksess Avatar, som ble vist i 3D. Foto: Scanpix Vis mer

Bekymrer seg over 3D

En britisk øyeekspert mener 3D-effekter er uheldig for øynene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| —Jeg vil si at en time eller halvannen time er maksimum lengde man burde se på 3D-effekter, sier øyeeksperten James Sutton til nettstedet VG247, etter at Sonys PlayStation oppdaterte brukervilkårene sine med advarsler angående 3D-effekter.
Bekymret Der anbefaler de blant annet brukere av 3D-spill eller 3D-video til å ta jevnlige pauser, og at barn, særlig de under seks år, ikke bruker produktene uten å ha kontaktet lege først, ettersom barns syn enda er under utvikling.

Sutton er bekymret over at folk skal bruke flere timer på underholdningsmedier med 3D-effekter, og tror flere kommer til å melde om problemer som svimmelhet, øyebelastning og migrene når 3D blir brukt over lengre perioder.
10 prosent —Jeg vet ikke hvor mange som vil oppleve dette ubehaget, men jeg vil gjette rundt ti prosent, sier Sutton. Trolig vil problemene bli verre hvis man spiller spill med 3D-effekter over en lengre periode.

Stutton forklarer at belastningen på øynene blir så store fordi man tvinges til å se noe komme mot deg, som egentlig ikke gjør det.
Jobb for øyet —Det er ganske mye arbeid å gjøre det i en vedvarende periode. En del mennesker vil oppleve det som en belastning på øynene å jobbe for å skape det som i praksis er en visuell illusjon, sier han.

Han påpeker likevel at han ikke tror at ubehagelighetene man kan merke etter bruk av underholdningsmedier med 3D-effekt vil være permanente.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer