Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bekymret for konkurskamp: - Ekstremt trist

Redaktør Jon Henrik Larsen i Salangen-Nyheter er redd avisa vil gå konkurs. Nå får han støtte fra komikerduoen Atle Antonsen og Johan Golden.

FAST INNSLAG: Artikler fra Salangen-Nyheter har blitt lest opp med jevne mellomrom i Atle Antonsen og Johan Goldens podkast «Misjonen». Foto: Daniel Sannum Lauten
FAST INNSLAG: Artikler fra Salangen-Nyheter har blitt lest opp med jevne mellomrom i Atle Antonsen og Johan Goldens podkast «Misjonen». Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag skrev Dagbladet om 34 år gamle Jon Henrik Larsen, som er autist, hundre prosent ufør, og redaktør i den populære lokalavisa Salangen-Nyheter, kjent fra TV3s dokumentarserie med samme navn.

Larsen frykter for avisas framtid. Årsaken er at kommunen har besluttet at han ikke lenger kan få hjelp på arbeidsplassen av sin brukerstyrte personlig assistent (BPA).

Nå får han støtte fra komikerduoen Atle Antonsen og Johan Golden.

- Jeg synes det vil være ekstremt trist på alle måter hvis Salangen-Nyheter må legge ned, sier Golden til Dagbladet.

Avisa har nemlig figurert hyppig i det faste innslaget «Lokale nyheter» i Golden og Antonsens podkast «Misjonen», hvor komikerne leser og kommenterer nyhetsartikler fra lokalaviser.

- Ekstremt trist

Innslagene har blitt til to bøker: «Statsråd vant spekeskinke - og andre lokale nyheter» fra 2013 og «Ny hylle på Prix - og enda flere lokale nyheter» fra 2015. Her har komikerne samlet sine favoritter blant hundrevis av lokale nyhetssaker.

Sistnevnte har hentet tittelen sin rett fra overskriften på en sak fra Salangen-Nyheter.

Golden sier de har lest opp cirka 20 artikler fra lokalavisa på den populære podkasten.

- For oss har de vært en veldig viktig bidragsyter, og gjennom TV-serien har vi lært å like hele redaksjonen. Larsen er en mann man heier på. Det vil være veldig, veldig dumt hvis han ikke får den hjelpen han trenger, sier han.

- Må være en feil

Programlederkollega Atle Antonsen reagerer også sterkt på situasjonen lokalavisa befinner seg i.

- At en av våre hovedleverandører til lokalnyhetsspalten i «Misjonen» nå kan stå i fare for å måtte avvikle er selvsagt tragisk. Ikke først og fremst for oss naturligvis, men for Salangen-Nyheter og Salangen som område, sier han til Dagbladet.

Han er ikke nådig i sin dom over kommunen.

- Dette må helt åpenbart bero på en feil, og man må vel gi kommunen mulighet til å raskt endre på dette og rydde opp nå når de har blitt klar over følgene av den tydeligvis uheldige omorganiseringen sin. Salangen-Nyheter har satt området på kartet og de fortjener by- eller bygdenøkkelen hvert år for innsatsen.

Kommunen mener avgjørelsen er riktig, og viser til Fylkesmannens uttalelser. Les svaret deres nederst i saken.

Larsen sier støtten fra Antonsen og Golden varmer.

- Jeg setter setter stor pris på deres omtanke. Vi har fått flere tusen tilbakemeldinger de siste dagene, fra hele landet, sier han til Dagbladet.

Han forteller at redaksjonen nettopp er tilbake fra reportasjetur.

- I helga var vi ute på Landbruksmessa i Balsfjord og streamet og laget sendinger derifra, for å skape inntekt til bedriften. Der var det veldig mange som kom bort til meg og de andre ansatte og sa vi måtte fortsette og stå på, og ikke legge ned.

- Økonomisk uføre

Larsen har klaget avgjørelsen inn til Fylkesmannen, og har fått avslag. Det var Nordlys som først omtalte saken.

- Vi står i et økonomisk kaos. Jeg står ansvarlig for selskapet, men jeg kan ikke ta skylda for at jeg har det handikappet jeg har, sa han til Dagbladet lørdag.

Uten assistenten er Larsen overlatt til seg selv - og regningene hoper seg opp. Nå vet han ikke hvor lenge avisa kan holde det gående, og frykter konkurs.

- Det avhenger av kreditorene. Det er en betydelig del gjeld i selskapet i dag, som gjør at vi ikke greier å betale regninger.

- Satt kommunen på kartet

Nå trenger de hjelp til å rydde opp i økonomien, forteller han. Før var det assistenten som hjalp til med å organisere brev, og passet på at regningene ble betalt.

- Nå har vi ingen som gjør det. Det har ført til at vi får mange purringer og inkassokrav. Jeg er i et økonomisk uføre. Det har blant annet har ført til at vi har måttet permittere en person, sier han.

Salangen kommune sier det er utenfor det kommunale ansvaret gitt i helse og omsorgstjenesteloven at en brukerstyrt personlig assistent utfører økonomiske og administrative oppgaver slik Larsen ønsker og er vant med.

- Salangen-Nyheter har satt Salangen kommune på kartet på en positiv måte over lang tid. Dette står det respekt av. Vi synes alltid det er trist dersom lokale selskaper må legge ned driften, skriver administrasjonsdirektør Frode Skuggedal i Salangen kommune i en kommentar gjengitt med Larsens tillatelse.

Kommunen mener ikke det dreier seg om en feil.

- Vedtaket som Salangen kommune fattet i november 2018 om Jon Henriks tjenestetilbud ble påklaget. Saken ble da videresendt til Fylkesmannen i Troms for overprøving. Fylkesmannen opprettholdt kommunens vedtak. I sin uttalelse skriver Fylkesmannen at det samlede tjenestetilbudet er forsvarlig, og at de ikke kan se at kommunens skjønnsutøvelse har vært åpenbart urimelig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!