Bekymret over voldssuksess

Myndighetene forsøkte å forby forgjengeren. Nå kommer dataspillet Grand Theft Auto i en enda råere versjon. - Jeg er enormt bekymret, sier barneministeren.

Barne- og familieminsiter Laila Dåvøy ville forby gladvoldspillet Grand Theft Auto 3, og ble bombardert med protester. Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland ville ha en politianmeldelse. Barneombud Trond Waage kom på banen. Han ville også ha et forbud. Det endte med med politianmeldelse av GTA3.

Nå er oppfølgeren på markedet: Grand Theft Auto Vice City. Den har blitt utstyrt med 18 års aldersgrense fra den skandinaviske importøren.

Vice City er enda råere enn forgjengeren. Antall våpen har mer enn doblet seg, og mulighetene for gladvoldsutøvelse er større. Fortsatt kan du plukke opp prostituerte, gratis, hvis du dreper dem etterpå. Og i Vice City kan du selv kjøpe og drive forskjellige lyssky affærer, for Casino.

Importøren KE Media sendte ut 21.000 eksemplarer til lanseringsdagen i Norge. Country Manager Stig Kristoffersen sier at de fleste butikker ble utsolgt i løpet av de første dagene spillet var tilgjengelig. Vold gir kassasuksess, og spillkritikerne roser spillet langt inn i det alarmerende mørke skylaget.

- Vi får dessverre ikke inn nok spill. Det jobbes på spreng i Østerrike for å trykke opp flere eksemplarer, sier Kristoffersen til Aftenposten.

Bekymret minister

Anmeldelsen av GTA3 ble henlagt av politiet. Barneombudet anket saken inn for statsadvokaten, og der ligger den til behandling nå. Det har med andre ord ikke skjedd så mye i forbudssspørsmålet siden lanseringen av GTA3.

- Jeg er selvfølgelig skuffet og betenkt over at vi ikke har fått prøvd saken om Grand Theft Auto før det nye spillet kom i salg. Det bekymrer meg enormt at spill med så grov og umotivert vold selges, sier Barne- og Familieminister Laila Dåvøy til Dagbladet.no.

Dåvøy ønsker ikke å si så mye om Vice City. Hun har ikke sett spillet selv, og i departementet venter de ennå på behandlingen av anken hos statsadvokaten. Likevel legger hun ikke skjul på at hun helst skulle sett at spill av denne typen be forbudt solgt i Norge.

- Jeg var meget fornøyd med anmeldelsen av Grand theft Auto 3. Nå håper vi på en rask behandling av anken hos statsadvokaten, sier Dåvøy.

- Blir du glad for en anmeldelse av Vice City også?

- I den grad det er enda mer voldelig enn Grand Theft Auto 3, ja!

Dåvøy er svært bekymret over salgstallene til Vice City, og synes det er skremmende at det er så mange trakter etter å spille voldsspill. Hun har veldig lyst til å få prøvd saken for det norske rettsvesenet.

- Foreldre må være kritiske og ta ansvaret, og ikke kjøpe sånne spill til barna sine, sier hun til Dagbladet.no.

Populært og kontroversielt

Et kjapt søk på nettet viser rundt 100 000 treff på nettsider som omtaler Vice City. Spillet er populært og debattert langt utover dette landets grenser.

I Australia har de sensurert deler av Vice City. GTA3 ble forbudt solgt. Men hva skjer i Norge?

Vice City kommer med en hel haug med merkelapper som advarer mot innholdet og forteller deg at spillet har atten års aldersgrense. Dette har produsenten av spillet gjort på eget initiativ, Norge innfører ikke offisielle aldersgrenser på spill før 1. januar 2003.

- Det er bra at produsenten har tatt et sånt initiativ, sier Dåvøy.

Statens filmtilsyn har utarbeidet et sett med regler som produsentene og distributørene skal følge. Det blir en slags selvjustis i bransjen på dette, ingen blir lovpålagt å merke spillene. Via en nettside skal spillprodusentene finne ut hva slags aldersgrense spillet skal få på det norske markedet. Hvis produsentene ikke følger dette, er det i og for seg deres egen sak, men de europeiske spillprodusentene har blitt enige om en felles standard for merking av spillene.

- Vi håper at butikkene kommer til å nekte å selge spill fra produsenter som eventuelt velger å ikke merke spillene de lager, sier rådgiver ved Statens filmtilsyn, Dag Asbjørnsen, til Dagbladet.no.

Merkene som skal advare forbrukerne om innhold og aldersgrense er ennå ikke laget. De skal ifølge Asbjørnsen lanseres i løpet av januar neste år. Det blir egne symboler for sex, vold, skremmende innhold, alkohol og narkotika, og diskriminering. Hvert spill skal ha maksimum to forskjellige merker.

- Grand Theft Auto: Vice City ville ha fått 18 års aldersgrense, og symbolet for vold, pluss muligens et til, sier Asbjørnsen.

Aldersgrensene i Norge blir 3, 7, 12, 16, og 18 år.

BEKYMRET OVER SALGSTALL:</B> Barne- og familieminister Laila Dåvøy er bekymret over hvor godt voldsspill som Grand Theft Auto selger. Hun oppfordrer foreldre til å være kritiske og ikke kjøpe slike spill til sine barn.
<B>VOLD:</B> Vice City er et dataspill der du blir premiert for å være voldelig og bryte loven. Spillerne elsker det, men ministeren er bekymret.
Les Dagbladet.nos anmeldelse av <a href=http://fredag.dagbladet.no/fredag/2002/11/15/353930.html>GTA: Vice City her.</a>