«Det er noe i disse tekstene som taler til dem, de kjenner seg igjen, og blir rørt av det budskapet som blir formidlet. Slik som jeg blir rørt av en av Garth Brooks-sanger», skriver artikkelfortfatteren. Foto: AP Photo / Francois Mori
«Det er noe i disse tekstene som taler til dem, de kjenner seg igjen, og blir rørt av det budskapet som blir formidlet. Slik som jeg blir rørt av en av Garth Brooks-sanger», skriver artikkelfortfatteren. Foto: AP Photo / Francois Mori Vis mer

Belieber, sa du?

Hva er det som gjør denne kanadiske gutten så spesiell?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På de fleste jenterommene, og også noen av gutterommene, over hele landet, fra Lindesnes i sør, til Nordkapp i nord, henger det bilder av en gutt, som i mine øyne ikke er så veldig spesiell. Utenom hans særegne stemme, som til og med kan få en kvindøl, med foten trygt plassert innen rocken og countryens verden, til å begynne å følge rytmen. Ved å nynne for meg selv og følge rytmen med min høyre fot.

Men hva er det som gjør denne kanadiske gutten så spesiell? Hva er det som gjør at jenter og gutter over store deler av verden forguder ham?

Men først, før jeg prøver å komme til en enkel og logisk forklaring på hvorfor Justin Bieber har blitt til det ikonet han er i dag, la oss gå tilbake til januar 2010. Da jeg både var nyfrelst og hemmelig forelsket i de vakre jentene som bor i Kvinesdal. Noe jeg fortsatt er, bare at det ikke er like hemmelig. Men i 2010 var det noe som tok jentenes fokus bort fra meg, og over på noe helt annet. Nemlig et kanadisk tenåringsidol med sin sang «Baby».

Fra det punktet har det bare tatt av, en popularitet som ikke har blitt sett siden Elvis og The Beatles. Hit etter hit har denne unggutten presset ut. Mens hylene fra tenåringsjentene har blitt høyere og høyere.

Vet man hvor man skal lete på nettet, i visse kommentarfelt så finner man all slags dritt som er skrevet om Justin og hans Beliebere. Men uansett hvor mye dritt som blir slengt rundt, uansett hva som blir sagt, så fortsetter disse ungdommene å se opp til denne gutten, og de tror på det han står for, og det han synger i sangene sine.

Belieber, sa du?

Ettersom jeg leser videre nedover i kommentarfeltene, er jeg vitne til hvor mange det er som dømmer, uten og helt å vite hvor dypt dette forholdet mellom fan og artist går. For mange er det en stor trøst i musikken, som har gjort at man kan komme seg gjennom tunge tider. Respektløst, er et av de ordene som faller meg inn.

Av en merkelig grunn, så skjønner jeg hvorfor disse tenåringsjentene hyler, og hvorfor de er villige til å reise hundrevis av kilometer og droppe tentamener på grunn av et par konserter i Telenor Arena. Det er noe i disse tekstene som taler til dem, de kjenner seg igjen, og blir rørt av det budskapet som blir formidlet. Slik som jeg blir rørt av en av Garth Brooks-sanger.

Det gir dem noe. Det er et tomrom som blir fylt opp.

1. plass: Våren alt ble forandret
2. plass: Beliebers - dere går for langt!

Vi anmoder om en saklig debatt uten personhets.

Kronikk-konkurransen

Forrige uke utlyste vi en tekstkonkurranse der vi inviterte unge mellom 12 og 16 til å skrive om hvorfor man blir en «belieber».

Bidragene har rent inn fram til fristen i går, og i dag presenterer vi vinneren.

Juryen har bestått av kulturminister Hadia Tajik, kulturredaktør i Dagbladet Geir Ramnefjell og debattansvarlig i Dagbladet Cornelia Kristiansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer