Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Belonging-kvartetten på ny

«Sleeper», upublisert konsertopptak med Jan Garbarek og Keith Jarrett fra 1979 på dobbelt-cd.

BELONGING: Fra tv-opptaket i Oslo i 1974, starten på samarbeidet mellom (f.v.) Jan Garbarek, Jon Christensen, Palle Danielsson og Keith Jarrett. FOTO: TERJE MOSNES
BELONGING: Fra tv-opptaket i Oslo i 1974, starten på samarbeidet mellom (f.v.) Jan Garbarek, Jon Christensen, Palle Danielsson og Keith Jarrett. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer

Om kort tid utgir ECM «Sleeper» en dobbelt-cd med til nå upubliserte konsertopptak av Belonging-kvartetten, også kjent som Keith Jarrett European Quartet.

Kvartetten besto av Keith Jarrett (piano), Jan Garbarek (saksofoner), Palle Danielsson (kontrabass) og Jon Christensen (trommer) og spilte låter som Jarrett hadde skrevet spesielt for denne besetningen.

«Sleeper» byr på kvartetten i en forrykende turnékonsert i Japan i april 1979, den samme turneen som avstedkom albumet «Personal Mountains» i 1989. Repertoaret består av «Personal Mountains», «Innocence», «So Tender», «Oasis», «Chant Of The Soil», «Prism» og «New Dance».

Fem år
Belonging-kvartetten oppsto da albumet «Belonging» ble spilt inn i Oslo i april 1974, og eksisterte i bare fem år. Inntil «Sleeper» nå kommer, er den bare dokumentert på fire album, «Belonging», «My Song», «Nude Ants. Live at The Village Vanguard» og «Personal Mountains».

Men som Ian Carr har skrevet i sin Keith Jarrett-biografi:

«Denne kvartettens påvirkningskraft står i komplett misforhold til dens korte liv. Musikere på alle instrumenter er blitt påvirket og inspirert av Keith Jarretts arbeid rent generelt, men også av denne kvartetten spesielt, og den opphørte å eksistere på toppen av sin kreative periode.»

1974: Jan Garbarek og Keith Jarrett. FOTO: TERJE MOSNES
1974: Jan Garbarek og Keith Jarrett. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media