Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ben Frija - doldis med superteft

Galleristen Ben Frija regnes i dag som en av doldisene i internasjonal kunstverden, og blant de fremste og mest seriøse gallerister i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feiret kjøpet og bryllup

Sitt «andre» liv, som internasjonalt kjent størrelse i norsk kunstformidling, holder Frija godt skjult, og hans skyhet og manglende vilje til å la seg intervjue, gjør at det oppstår mange historier rundt ham.

Blant annet skal han ha blitt oppringt av den verdenskjente skuespilleren Bruce Willis som ville gi sin kone en Munch til fødselsdagen. Etter et døgn skal han ha stått på døra i Hollywood med bildet under armen.
Folk Dagbladet har vært i kontakt med sier at han nå avskyr den oppmerksomhet han har fått, og at han umiddelbart etter formidlingen av maleriet er som sunket i jorda, overrasker ikke hans bekjente.

Frija kom til Norge på begynnelsen av syttitallet som kunststudent, men ble raskt mer interessert i andres bilder enn sine egne.

Han begynte sin karriere med å opprette kontor i kjelleren ved telefonautomaten på Kunstnernes Hus, der han kjøpte bildekunst av de «tørste» malerne i på huset.

Frija har nettopp de egenskaper som gjør ham til den ideelle gallerist; en utrolig teft for det gode maleri - han rådfører seg aldri med noen - og en unik og skikkelig forretningssans.

Han oppdaget bl.a. anerkjente billedkunstnere som Svein Strand og Johannes Vinjum, og Frans Widerberg stilte tidlig ut sine bilder hos ham.

Galleri K regnes i dag som et av de fremste gallerier i Norge, med de tyngre navn i norsk samtidskunst i staben.

Han regnes og som en gallerist med unike kunnskaper om norske avdøde malere, og viser årlig utstillinger der han bringer de «store, men glemte døde» fram i lyset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!