Ben Okris magiske realisme

Overstrømmende billedbruk og genuin poetisk kraft i det avsluttende bindet av Ben Okris romansyklus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette er tredje bindet av nigerianske Ben Okris romansyklus om åndebarnet Azaro, som eksisterer i skjæringspunktet mellom virkeligheten og drømmenes og visjonenes verden, uten alltid å vite hva som er hva. For første bindet, «Den sultne veien» (1993), mottok Okri Booker-prisen, det andre bindet, «Fortryllelsens sanger», kom på norsk i 1994.

Dette siste bindet må kunne betegnes som en betydelig avslutning på syklusen, der den gamle verden forstyrres av ei ny tid, der de gamle åndene vekkes fra sine hvilesteder og verden forrykkes av vandreåndenes vrede. Det er transformasjoner og mytiske overganger som leder tankene hen mot den antikke litteraturen, men med en umiskjennelig afrikansk stemme.

Åndebarn

I boka betegnes et sted historien som en skyggefantasi, «en mistanke om at vi aldri hadde vært virkelige, og at det vi tok for å være kjensgjerningene i våre liv, bare var de intense drømmene til gjenferd». I en serie hendelser og historier, i en blanding av skriftlighet og oralitet, av virkelighet og åndenes verden, i drømmer, av myter, fra lokal overtro og religiøs sanselighet, forteller åndebarnet Azaro om sine foreldres opplevelser, om sine egne syner, med bakgrunn i det politiske oppvigleriet som betegner Nigerias overgang fra koloni til selvstendig nasjon på slutten av 1950-tallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer