Bendik Wold om nihilismens død

Gunnar Skirbekk gjorde grovarbeidet. I 2008 er det på høy tid å erklære nihilismen før død og begravet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nihilister. Fins de fortsatt? Når så du sist et eksemplar av arten?

Undertegnedes siste observasjon: den klassiske showdown-scenen i «The Big Lebowski» (1998). Tre lærkledde tyskere har nettopp satt fyr på bilen til Jeffrey «The Dude» Lebowski, og nærmer seg våre helter - «The Dude» og bowlingkompisene Walter og Donny - med en Uzi, et samuraisverd og et generelt verdifornektende oppsyn.

«Are these the Nazis, Walter?», spør Donny engstelig.

Walter anlegger en faderlig mine:

«They’re nihilists, Donny, nothing to be afraid of.»

Og Walter har rett. Nihilismen har mistet en god del av sin gamle «badass attitude». I 2008 fins det liten grunn til å frykte en spontan massemønstring bak tomme plakater og bannere. Kaster vi et raskt blikk på norsk offentlighet, framstår verdipolitikken som et langt større problem enn verdioppløsningen: Selv mediene har innsett at moralisme selger bedre enn amoral, og går i bresjen for en offentlig dressur av enkeltindivider på overskrift- og ingressnivå, med kullsviertro på verdien av sømmelig tale og framferd.

NOE ANNERLEDES var situasjonen da Gunnar Skirbekk debuterte med «Nihilisme?» i 1958. Ikke dermed sagt at tidsånden var nihilistisk: Boka ble utgitt på tampen av «de trøtte femtiåra» (Jan Erik Vold), et desennium preget av nøysomhet, dugnadsånd og kollektiv fortrengning av krigserfaringer. Rundt om i de tusen hjem hang hustavler forfattet av Øverland og Gerhardsen. Verdier fantes det sannelig nok av - problemet var at de inngikk i samme ideologiske lapskaus. Det skortet rett og slett på filosofiske og politiske alternativer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer