Benedikt Erlingsson og Friðrik Þór Friðriksson mottok Nordisk råds filmpris

Vant prestisjepris.

VANT: Benedikt Erlingsson (bildet) og produsenten Friðrik Þór Friðriksson mottok Nordisk råds filmpris i kveld. Foto: Ingun A. Mæhlum
VANT: Benedikt Erlingsson (bildet) og produsenten Friðrik Þór Friðriksson mottok Nordisk råds filmpris i kveld. Foto: Ingun A. MæhlumVis mer

Den islandske regissøren og manusforfatteren Benedikt Erlingsson og produsenten Friðrik Þór Friðriksson mottok Nordisk råds filmpris 2014 for filmen «Om hester og menn» ("Hross í oss") under Nordisk råds prisutdeling i Stockholm i kveld. 

«Om hester og menn' er en forbløffende original film med røtter i den lakoniske humoren fra den islandske sagatradisjon. Den handler om de sterke båndene mellom mennesket og naturen. I sentrum for filmens innbyrdes sammenhengende fortellinger finner vi menneskets evige og nytteløse forsøk på å kontrollere naturen, ofte med katastrofale konsekvenser.», heter det i bedømmingskomiteens begrunnelse.

Nordisk Råds filmpris deles ut for ellevte gang i år, og prisen har aldri gått til en norsk film. Den gjeve prisen er på 350.000 danske kroner, og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen.

Prøveordning Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.To av årets nominerte har vunnet før, nemlig danske Lars von Trier og svenske Ruben Östlund, som i år er nominert for henholdsvis «Nymphomaniac» og «Turist».

Bare en filmskaper har vunnet prisen to ganger før, nemlig danske Thomas Vinterberg for «Submarino» i 2010 og for «Jakten» med Mads Mikkelsen i fjor.

Prisen ble innført som en prøveordning i 2002, og ble gjort permanent i 2005.

Av ti priser har danske filmer vunnet fem ganger, svenske fire, men verken norske eller islandske filmskapere har kunnet hente hjem den prestisjefylte prisen. Bare én kvinnelig filmskaper var vunnet Nordisk Råds filmpris, svenske Pernilla August i 2011.

«Blind» er Eskil Vogts regidebut, der han også selv har skrevet manus, men Vogt skrev også manus sammen med Joachim Trier på både «Reprise» og «Oslo, 31. august». Han jobbet også sammen med Trier om manus til den kommende spillefilmen «Louder than bombs» med skuespillere som blant andre Jesse Eisenberg, Isabelle Huppert og Gabriel Byrne. Filmen spilles inn i New York i disse dager.

«Blind» har allerede vunnet en rekke internasjonale priser, blant annet manusprisen under Sundance Film Festival i januar, Talent Grand Prix under filmfestivalen CPH PIX i København og årets beste europeiske film i Berlinalens Panorama-program.

I august fikk Vogt hele fire Amanda-priser under filmfestivalen i Haugesund, for blant annet beste regi og skuespiller Ellen Dorrit Petersen for beste kvinnelige hovedrolle.

Dorrit Petersen spiller Ingrid, som er blitt blind i voksen alder, og sliter med å tilpasse seg sitt nye liv. Store deler av filmen foregår inne i Siljes leilighet, som hun deler med samboeren, spilt av Henrik Rafaelsen, og også inne i Ingrids hode.

Den norske juryen består av Silje Riise Næss, Kalle Løchen og Britt Sørensen.

I sin begrunnelse sier de følgende:«Eskil Vogt er kjent for sitt manussamarbeid med Joachim Trier. Når han nå langfilmdebuterer som regissør, er det med en slående original, dristig og morsom film om en blinds forestillingsverden. Ellen Dorrit Petersen spiller med bravur og fandenivoldskhet en kvinne som isolerer seg med sin datamaskin etter å ha mistet synet. Med den skriver hun fram to karakterer som lever ensomme liv, samtidig som hun dikter rundt sitt eget. Vogts bemerkelsesverdige manus er blitt til en leken, utfordrende og visuelt vakker film, og en fin og sår betraktning av menneskelighet.»

Heller ikke Island har vunnet prisen før, men den beksvarte komedien «Om hester og menn» har gått sin seiersgang på filmfestivaler verden over. Les Dagbladets intervju med regissør Benedikt Erlingsson fra filmfestivalen i Tromsø her. Også han er nominert for sin regidebut.