Benekter hallikrolle

Da politiet ringte på annonsene, fikk de tilbud om «full pakke» for 1500 kroner. Ingen i retten kunne gi noe klart svar på hva denne pakken inneholdt.

(Dagbladet.no): Ansvarlig redaktør Nils Olav Fardal Bruteig (34) står i Oslo tingrett i dag tiltalt for brudd på hallikparagrafen ettersom publikasjonen han utgir og delvis eier trykker prostitusjonsannonser.

Aktor Harald Bilberg forsøker i retten å påvise at redaktøren vet at annonsene er fordekte prostitusjonsannonser, og dermed rammes av norsk lov.

I retten i dag forklarte Bruteig at han går gjennom alle annonsene i avisen før den trykkes, men han har ingen holdepunkter for å si at annonsene egentlig er fordekt markedsføring for prostitusjon.

- Dette er ikke annonser for prostitusjon eller formidling av prostitusjon, slik de står på trykk, sa Bruteig i retten.

Gule sider

Han er veldig opptatt av hva som står i annonsen og at det er innen for norsk lov. Han mener han ikke har noe ansvar utover det, eventuelt hva kunder avtaler direkte med kvinnene.

- Du finner de samme annonsene i Gule Sider, sa Bruteig i retten.

- Jeg kan ikke huske å ha sett disse damerompene i telefonkatalogen, repliserte aktor Bilberg.

Bruteig sa han hadde forbrukermyndighetenes velsignelse å avbilde damer i bikini i annonsene.

- Det er produktrelevant når det de markedsfører er stripp, sa Bruteig.

Dommeren ville også vite om det var en kvalifikasjon for å få massasje at massøren hadde store fyldige bryster og slank kropp, som det sto i en annonse.

Det visste ikke Bruteig.

Tilbud om samleie

Bruteig sier han har ringt på annonsene for å forsikre seg om at de som markedsfører selger det de skriver i annonsen, nemlig eksortetjeneste, stripp og massasje. Men han måtte erkjenne at han ikke hadde spurt om de også solgte sex.

Politiet egne etterforskere, som vitnet i retten fortalte at de hadde ringt på annonsene. De ble uoppfordret tilbudt samleie fra 1200 kroner. Ønsket kunden «full pakke» kostet det 1500 kroner. Ingen i retten kunne gi noen klart svar på hva denne pakken inneholdt, men dommeren antydet at det trolig måtte være mer enn samleie.

- Om jeg visste at noen av annonsørene tilbyr noe annet enn det som står i annonsen ville jeg ikke trykke annonsene sa Bruteig.

Mye penger

En etterforsker forklarte i retten hvordan prostituerte i Oslo setter inn annonser i SøndagSøndag. Prostituerte oppsøker en anonym adresse i Oslo sentrum. I 6. etasje i dette bygget er det et kontor hvor to damer leser gjennom teksten kvinnene har med og ser på bildet de har. Deretter betaler kvinnene 1800 kroner for en annonse på 4x5 centimeter. Noen har flere annonser på trykk samme dag. Da betaler de ytterligere 1800 kroner. Ifølge politiet er det rundt 40 slike annonser på en side i SøndagSøndag.

Bruteig opplyste i retten at hans selskap hver uke mottar 80 000 kroner for annonsense. I tillegg får de inntekt fra selve avissalget.

Aktor har lagt ned påstand om 100 000 i bot og inndragning av 420 000 kroner til statskassen om Bruteig blir funnet skydlig. Pengene skal være inntekt fra annonsene over en tre måneders periode i fjor. Bruteig har allerede varslet at han vil anke en eventuell dom fra tingretten.

<B>NEKTER:</B> Redaktør Nils Olav Fardal Bruteig nekter for å ha bedrevet hallikvirksomhet via avisa SøndagSøndags spalter.