DEBATT

Benkeplass til alle

Med Venstre i byråd har det blitt satt ut hundrevis av kommunale benker i Oslo, ikke en eneste av dem er utformet på en usosial måte.

BENKESLITERE: Jeg forstår godt engasjementet mot benkene på Bjørvika, skriver Guri Melby, som likevel mener fiendtlige byrom ikke er en tendens i hovedstaden. Foto: Tips/leserfoto
BENKESLITERE: Jeg forstår godt engasjementet mot benkene på Bjørvika, skriver Guri Melby, som likevel mener fiendtlige byrom ikke er en tendens i hovedstaden. Foto: Tips/leserfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Bjørvika og på Sørenga har et delkommunalt selskap plassert hundrevis av løpemeter med sittetribuner, solbenker og andre benkeplasser. 

Øverst i det som kalles Akerselvallmenningen ble noen av benkene designet med armlener, som gjør det umulig for slitne sjeler å legge seg ned og hvile. Selv om det er nok av andre benker i nærheten, forstår jeg godt engasjementet som i etterkant har utspilt seg. I Oslo er vi opptatt av at byen vår skal være raus. Det er et engasjement jeg deler.  

Men jeg reagerer på at flere, inkludert Martin Gedde-Dahl i Dagbladet, uten videre påstår at fiendtlige byrom nå er en "tendens" i hovedstaden. Med Venstre i byråd har det blitt satt ut hundrevis av kommunale benker i Oslo, og ikke en eneste av dem er designet med ekstra armlener eller utformet på annen usosial måte. Vi er i ferd med å erstatte de gamle leskurene ved holdeplassene med nye og inkluderende leskur. Og vi har sagt et klart nei til forbud mot tigging, fordi vi ikke tror at nøden forsvinner bare vi gjemmer den bort.  

Oslo skal være en by for alle. Da må vi også ha et mangfold av løsninger i parker og andre offentlige rom. Jeg har ingen tro på å regulere fram en "Oslo-benk" som ser lik ut over hele byen. Skal vi ha et mangfold, må vi også slippe kreativiteten løs. I en inkluderende by skal alle finne byrom i nærheten som passer for dem.  

Det er også tanken i Bjørvika. Utbyggingsselskapet har forsikret meg om at de omstridte benkene ikke var ment å stenge noen ute. Tvert imot tenkte de at enkelte brukergrupper kanskje ville sette pris på de ekstra armlenene. Nå vil de ta ned armlenene på to av de tre benkene slik at det finnes alternativer både med og uten liggemuligheter. Arealer regulert til offentlig friområde eller park skal være tilgjengelig for alle. Det formålet skal oppfylles uavhengig av om det er kommunen selv eller private som står for utviklingen av det, og det er et politisk ansvar å følge det opp. Det mener jeg også vi gjør i Oslo på en god og årvåken måte.  

Debatten som har oppstått som følge av benken i Bjørvika er likevel viktig. Fiendtlig arkitektur handler om å jage nøden bort, og ofte utformes den slik at vi ikke riktig merker den før det er for sent. Det er en skummel trend, og jeg er glad for at så mange engasjerer seg mot en slik utvikling. Det er godt utgangspunkt når vi skal gjøre Oslo enda rausere og varmere, til en by der det finnes benkeplass til alle.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer