DEBATT

Benkeplass til alle

Med Venstre i byråd har det blitt satt ut hundrevis av kommunale benker i Oslo, ikke en eneste av dem er utformet på en usosial måte.

BENKESLITERE: Jeg forstår godt engasjementet mot benkene på Bjørvika, skriver Guri Melby, som likevel mener fiendtlige byrom ikke er en tendens i hovedstaden. Foto: Tips/leserfoto
BENKESLITERE: Jeg forstår godt engasjementet mot benkene på Bjørvika, skriver Guri Melby, som likevel mener fiendtlige byrom ikke er en tendens i hovedstaden. Foto: Tips/leserfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Bjørvika og på Sørenga har et delkommunalt selskap plassert hundrevis av løpemeter med sittetribuner, solbenker og andre benkeplasser. 

Øverst i det som kalles Akerselvallmenningen ble noen av benkene designet med armlener, som gjør det umulig for slitne sjeler å legge seg ned og hvile. Selv om det er nok av andre benker i nærheten, forstår jeg godt engasjementet som i etterkant har utspilt seg. I Oslo er vi opptatt av at byen vår skal være raus. Det er et engasjement jeg deler.  

Men jeg reagerer på at flere, inkludert Martin Gedde-Dahl i Dagbladet, uten videre påstår at fiendtlige byrom nå er en "tendens" i hovedstaden. Med Venstre i byråd har det blitt satt ut hundrevis av kommunale benker i Oslo, og ikke en eneste av dem er designet med ekstra armlener eller utformet på annen usosial måte. Vi er i ferd med å erstatte de gamle leskurene ved holdeplassene med nye og inkluderende leskur. Og vi har sagt et klart nei til forbud mot tigging, fordi vi ikke tror at nøden forsvinner bare vi gjemmer den bort.  

Oslo skal være en by for alle. Da må vi også ha et mangfold av løsninger i parker og andre offentlige rom. Jeg har ingen tro på å regulere fram en "Oslo-benk" som ser lik ut over hele byen. Skal vi ha et mangfold, må vi også slippe kreativiteten løs. I en inkluderende by skal alle finne byrom i nærheten som passer for dem.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.