Bensinstasjonslokaliseringsprinsippet

Har du hørt om bensinstasjonslokaliseringsprinsippet? Neppe. Det er i alle fall det prinsippet som forklarer hvorfor du kan kjøre i milevis uten å se en bensinstasjon, og så plutselig finner to som ligger kloss ved hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Logikken bak dette lett irriterende og samfunnsøkonomisk svært ineffektive fenomenet er som følger: Når du skal bygge en bensinstasjon på vestsiden av E6, altså en stasjon for den sørgående trafikken, lønner det seg ikke, slik det intuitivt slår en som fornuftig, å legge den midt mellom to eksisterende stasjoner. Den smarte bensinstasjonslokaliseringsstrateg bygger stasjonen så langt mot sør som mulig, men, viktigst av alt, nord for den eksisterende stasjonen.

Hvorfor? Anta at bilistene befinner seg tilfeldig spredt langs E6 når de bestemmer seg for å fylle bensin, og at bilistene dernest bestemmer seg for å stoppe på neste bensinstasjon på deres høyre side av veien. Legger du bensinstasjonen din midt mellom bensinstasjonene Sør og Nord, vil Sør få alle de kundene som bestemmer seg for å fylle etter at de har passert deg. Legger du deg derimot rett nord for bensinstasjon Sør, samler du opp alle bilene på hele strekningen som - jeg tror du har skjønt poenget nå.

JEG STIFTET BEKJENTSKAP med bensinstasjonslokaliseringsprinsippet i et lite kompendium (som het «Bensinstasjonslokaliseringsprinsippet») som jeg hadde fått for en billig penge av en medstudent i Bergen, siden han mente dette ikke var aktuelt eksamensstoff. Han fikk dessverre rett, og for meg handlet derfor bensinstasjonslokaliseringsprinsippet lenge kun om bensinstasjoner. Det var faktisk først en 2. juledag, da jeg, av for saken uvesentlige grunner, befant meg i Wien, at jeg skjønte at bensinstasjonslokaliseringsprinsippet er strategisk dynamitt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer