Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

benskjørhet

Filmstjernen Ben Stiller (39) var som alle andre barn. Han tok syre for å få foreldrenes oppmerksomhet.

STAKKARS, STAKKARS Ben Stiller. Det er pressedag for «Svigers Er Aller Verst» på Four Seasons Hotel i Los Angeles og det er virkelig ingen som bryr seg.

Sittende litt til høyre for Barbra Streisand og drøye meteren fra Dustin Hoffman, blir han totalt ignorert av det internasjonale pressekorpset. I alle blokkene står det bare to navn med masse spørsmål under og ingen av de ender på Stiller.

Men så peker Jeff, korrespondent for Sunday Times, på den én meter og 73 centimeter lange skuespilleren lengst til høyre på bordet.

-  Ben, sier han.

Stiller hever blikket forventningsfullt.

-  Det var litt av en gjeng du fikk spille mot. Hvem var du mest redd for å møte?

PÅ EN MÅTE har det aldri gått bedre for Ben Stiller. Han hadde seks filmer ute i fjor. En floppet, men de fem andre dro inn seriøst mye penger i billettluka. Han er på A-lista nå. Hvis du i tillegg tar fram kalkulatoren og regner litt på resultatet av en antatt lønnssjekk på oppimot 15 millioner dollar per film, så burde han ha til bladgull på skiva og stor meny på McDonalds.

Men som alltid har medaljen en rusten bakside. En kommentar i The New Yorker setter klesskapet på plass:

Stiller spiller alltid den samme rollen, en snill, enkel mann som må gjennom de verste prøvelser - og ydmykelser - for å nå sine mål.

Stiller tyr til billige triks for å nå et stort publikum. Han setter lemmet fast i glidelåsen og får en hundekjeft låst i skrittet i «Alle Elsker Mary» med Cameron Diaz, han får diaré i «Along Came Polly» med Jennifer Aniston, Drew Barrymore spyr på han i «Duplex» og han blir serieydmyket i Norgesaktuelle «Meet The Fockers».

Og, han får aldri pult på lerretet. Mannen er en eneste stor seksuell frustrasjon.

Fjorårets innsats har gitt Stiller rekordmange nominasjoner. Fem av seks filmer er nominert til Razzie Award for «verste skuespiller».

MEN STORT SETT elsker alle Ben Stiller. Datteren Ella Olivia (2), den vakre kona Christina Taylor (33) og majoriteten av verdens guttebarn mellom 15 og 30 år. I tillegg kommer jentene som faller for de snille, men hjelpeløse rollefigurene. Og Hollywood som manisk gnir seg i hendene.

-  Det er veldig enkelt. Hvis du lager ting som gjør penger, så gir Hollywood deg mer penger, har han selv forklart det.

Tilbake på pressekonferansen har Ben Stiller gitt opp å få individuelle spørsmål, så han slenger isteden inn en kommentar på de to kollegaenes svar en gang iblant. Nå er Dustin midt inne i en lengre utgreiing om det å bli bestefar. Han har blant annet funnet ut at barnebarn ofte har mer til felles utseendemessig med sine besteforeldre enn sine faktiske foreldre. At genene liksom hopper over en generasjon.

-  Virkelig? Jeg trodde det bare gjaldt kreft, sier Stiller tørt før han høster latter og lyser opp.

FAREN TIL «George» i tv-serien «Seinfeld», komikeren Jerry Stiller, er Bens virkelige far. Moren er en annen suksessrik komiker, Anne Meara. Foreldrene gjorde aldri noen innsats for å holde barna unna Hollywood, og Ben og søstera Amy vokste opp blant stjernene. Ben fikk et Super 8-kamera av faren da han var ti, og lagde kortfilmer med samme gjentakende tema: Først køddet noen med han, så tok han skikkelig hevn.

-  Tenåra var en fryktelig tid. Jeg hadde kviser og var ikke populær. Jeg var en raring, en nerd. Jeg ble plaget av de andre elevene, jeg hadde veldig få venner og jeg følte meg aldri hjemme på skolen.

Til Esquire fortalte faren hvordan han og moren alltid byttet på å være hjemme med ungene, men at de en dag, da Ben var blitt litt eldre, ikke fikk timeplanen til å gå opp. De måtte leie barnevakt.

-  De ringte oss på settet. Det var Ben. Han sa «pappa, jeg har tatt syre. Jeg kommer aldri til å bli den samme igjen». Da jeg kom hjem fortalte Ben at han hadde følt seg ensom.

PÅ SYRE ELLER EI, Stiller junior satset på skuespillerkarrieren. Han gjorde teater, han imponerte MTV og fikk eget tv-show («The Ben Stiller Show») som de ikke turte vise, men som tv-kanalen Fox kjøpte og deretter droppet etter 13 episoder. Etter dødsdommen vant serien en Emmy, nå er moroa på dvd. Han gjorde noen småfilmer, jobbet med komishowet «Saturday Night Live», og la til side penger før han gjorde sin regidebut med den egenfinansierte filmen «Reality Bites» med Winona Ryder og Ethan Hawke i hovedrollene. Så fulgte 38 filmer, blant de mest minneverdige er de han har gjort mer enn å spille i: «Zoolander», som han skreiv,«The Cable Guy», som han regisserte. «Starsky & Hutch» og «Dodgeball», som han produserte.

Kritikerne skal i hvert fall ha rett i en ting, mye av brodden har blitt borte i Stillers siste filmer og roller. Før tok han i et og annet øyeblikk samfunnet på kornet, nå går det i avrundet humor for massene. Ikke noe ulovlig i og for seg, men det er fort gjort å gjøre en «Ben Affleck» eller «Eddie Murphy» - å se seg blind på lønnssjekken i valg av roller.

Men det er håp. Forrige uke ble det klart at Ben Stiller skal gjøre en opptreden i «Kontoret»-skaper Ricky Gervais\' nye tv-serie om filmstatister på jakt etter det store gjennombruddet. I en episode skal Stiller spille en ekstrem utgave av seg selv.

Eller, er det ikke det han alltid gjør?

-  Ben er slik han framstår i filmen i virkeligheten, han har bare lagt på litt ekstra, bekrefter Dustin Hoffman om motspillerens tolkning av den heller mislykkede mannlige sykepleieren Gaylord Focker.

KJENDISDELEN AV 39-åringens vennekrets består av Owen Wilson, Adam Sandler, Vince Vaughn, Will Ferrell, Tom Cruise og Jack Black. De kjenner alle til Stillers humørsvingninger. På «Zoolander»-settet skal det ha vært episoder hvor han ble uforklarlig forbanna.

-  Jeg har ikke vært noen enkel fyr. Jeg tror det heter bipolar manisk depresjon. Det er en sterk sykdomshistorie for akkurat det i familien. Jeg er ikke stolt over at jeg ble forbanna. Noen ganger så bare ..., fortalte filmstjernen magasinet GQ etter innspillingen i 2001.

-  Ben er virkelig, virkelig, virkelig en dyster fyr. Du må få mailene hans klokka fire om morgenen for å skjønne hva jeg snakker om - de er ganske intense og ganske morsomme, fortalte vennen Jerry Stahl til avisa LA Weekly i 1998.

Men tilbake til pressekonferansen hvor Ben Stiller er innforstått med rollen som andre hjul på trillebåra. Helt til noen spør Dustin og Barbra, som spiller Stillers foreldre i filmen, hvordan de opprettholdt den «kåte energien på settet». Da smiler han liksom-oppgitt til pressekorpset og utbryter.

-  Dere, kan jeg få slippe denne delen av pressekonferansen?

«Svigers Er Aller Verst - Meet The Fockers» har norsk premiere i dag.

IKKE DEN DU TROR: Ben Stiller er en festlig fyr på film, men kanskje ikke fullt så morsom på settet.