Bent fram med Lili

Endelig litt Hollywood i norsk film: I morgen dukker «Six Feet Under»-stjerne Lili Taylor (38) opp i Trondheim for å lansere Bent Hamers siste film «Factotum», hvor hun har en av hovedrollene.

LOS ANGELES (Dagbladet): Dagbladet snakket med henne før hun i morgen setter beina på norsk jord. «Factotum» er Hamers første Hollywood-film, og er basert på en temmelig selvbiografisk roman av Charles Bukowski og er tatt opp i USA.

-  Jeg elsket å lage denne filmen. Den ble en av disse små overraskelsene. Jeg visste ikke noe om regissøren, og jeg tenkte bare at jeg skulle til Minnesota en måned og skyte en Bukowski-greie. Så viste det seg å være en liten juvel. Bent Hamer er en fabelaktig regissør.

Billigfilm

Noen Hollywood-film i ordets rette forstand er «Factotum» strengt tatt ikke. Med et budsjett på 17,3 millioner kroner og Jim Jarmusch-produsent Jim Stark bak spakene er det vel strengt tatt en bitte liten amerikansk indiefilm, med stjernenavn som Matt Dillon og Marisa Tomei i tillegg til Taylor på rollelisten.

Filmen handler om en forfyllet forfatter som tar strøjobber for å finansiere sitt forbruk av alkohol, kvinner og tippekuponger. Lili Taylor er best kjent i Norge for sin rolle som Lisa Kimmel i tv-serien «Six

Feet Under». I filmen spiller hun Jan, forfatterens kvinnelige motstykke og store kjærlighet, med like stram fylleånde, sterk seksualdrift og store vanskeligheter med å hengi seg til bare ett annet menneske.

-  Jeg følte filmen behandlet temaet veldig respektfullt, så jeg hadde ikke noen problemer med å gjøre sexscenene, forteller Taylor.

Tøff vei fram

Lili Taylor har rukket å bli en av USAs mest respekterte kvinnelige skuespillere, men å komme seg opp og fram i yrket har vært en tøff og lang vei. Mens hun gikk på college, fikk hun problemer med læreren.-  Jeg måtte ta en tv-jobb for å betale for andre semester, og alle lærerne sa det var greit, unntatt en. Vi begynte å krangle, og det endte med at jeg sluttet.

Taylor gikk inn i en to måneders depresjon, før hun flyttet fra småbyen utenfor Chicago til New York. Et par år tidligere hadde hun fått diagnosen manisk-depressiv, noe hun i dag mener var helt feil.

-  Jeg tror ikke det var sunt for meg å bo i en forstad fordi jeg ikke kunne uttrykke meg selv, og det fikk meg til å føle meg litt gæren. Så da jeg kom ut av det miljøet, ble jeg mye lykkeligere.

Lavt budsjett, høy kvalitet

Ved ankomst New York hadde hun allerede et par filmer på samvittigheten og fikk seg snart et aldri så lite navn innen teatermiljøet. Hennes første film var også i debuten til Julia Roberts. Men der Julia klatret til topps på A-lista i Hollywood, endte Lili på tronen som dronningen av uavhengig film.

Selv har hun uttalt at hun ikke ville byttet karriere med Roberts. De rundt 40 filmene hun har gjort, har stort sett vært med lavt budsjett og høy kvalitet, selv om hun også har vært innom storfilmer som Spielberg-produksjonen «Hjemsøkt» og Mel Gibsons «Ransom».

Under innspillingen av «Arizona Dreams» havnet hun i retten og Johnny Depp havnet i fengsel fordi ingen av dem greide å holde fartsgrensene.

-  Jeg fikk to bøter på én dag og måtte møte i retten. Jeg sa til dommeren at jeg hadde et problem og ikke greide annet enn å råkjøre. Det er ingen trafikklys, ingen stoppskilt, ingenting, så det er lett å kjøre fort fort.

-  Hva sa dommeren?-  Han sa han satte pris på min ærlighet og lot meg gå.

Johnny Depp ble tatt i 200 kilometer i timen i 80-sonen og havnet rett i spjellet, men Taylor kausjonerte ham ut.

-  Veiene er veldig lange og Johnny hadde en Porsche, så det sa seg selv at det måtte gå galt.

SNART NORGESVENN: Lili Taylor er blitt en av USAs mest respekterte kvinnelige skuespillere. Hun har bare gode ord å si om samarbeidet med regissøren Bent Hamer. Nå kommer både hun og filmen til Norge.