LEDER

Abortloven:

Bent Høie kan like gjerne droppe nytalen og være ærlig

Si sannheten.

NYTALER: I strid med klare råd fra et så å si samlet fagmiljø, vil regjeringen innskrenke kvinners rett til selvbestemt abort. Men det sier ikke helseminister Bent Høie (H).
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NYTALER: I strid med klare råd fra et så å si samlet fagmiljø, vil regjeringen innskrenke kvinners rett til selvbestemt abort. Men det sier ikke helseminister Bent Høie (H). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Uka før påske gikk høringsfristen ut for regjeringens forslag om å endre abortloven. Forslaget innebærer at kvinners selvbestemmelse fram til 12 uker blir innskrenket til å gjelde abort på alle eller ingen av fostrene i magen. Vil de redusere antall fostre, må kvinnene møte i nemnd.

«Regjeringen følger anbefalingene fra fagmiljøet og foreslår at alle fosterreduksjoner behandles i abortnemnd», står det i helse- og omsorgsminister Bent Høies pressemelding. På departementets nettsider står altså fagmiljø i entall, uten å nevne at det handler om dem som utfører fosterreduksjon på St. Olavs hospital. De har med seg sine overordnede i Helse Midt-Norge RHF og Senter for medisinsk etikk, i å være positive til en lovendring.

Ordet «fagmiljøet» er imidlertid egnet til å gi inntrykk av bred støtte i det medisinske miljøet. Det er neppe tilfeldig. Men slik støtte har forslaget slett ikke.

En opptelling i Dagsavisen viser en overveldende motstand: Den norske legeforening har levert en svært kritisk høringsuttalelse. Norsk Sykepleierforbund er mot. Den norske jordmorforening er mot. Norsk gynekologisk forening er mot, og svært kritisk til forslaget om å frata norske kvinner rett til selvbestemt fosterreduksjon. Jordmorutdanningen på storbyuniversitetet OsloMet er mot. Kvinneklinikken på Haukeland er sterkt mot. Rådet for legeetikk er mot. Og Statens helsetilsyn er mot.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer