NYTALER: I strid med klare råd fra et så å si samlet fagmiljø, vil regjeringen innskrenke kvinners rett til selvbestemt abort. Men det sier ikke helseminister Bent Høie (H).
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NYTALER: I strid med klare råd fra et så å si samlet fagmiljø, vil regjeringen innskrenke kvinners rett til selvbestemt abort. Men det sier ikke helseminister Bent Høie (H). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

LEDER

Abortloven:

Bent Høie kan like gjerne droppe nytalen og være ærlig

Si sannheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Uka før påske gikk høringsfristen ut for regjeringens forslag om å endre abortloven. Forslaget innebærer at kvinners selvbestemmelse fram til 12 uker blir innskrenket til å gjelde abort på alle eller ingen av fostrene i magen. Vil de redusere antall fostre, må kvinnene møte i nemnd.

«Regjeringen følger anbefalingene fra fagmiljøet og foreslår at alle fosterreduksjoner behandles i abortnemnd», står det i helse- og omsorgsminister Bent Høies pressemelding. På departementets nettsider står altså fagmiljø i entall, uten å nevne at det handler om dem som utfører fosterreduksjon på St. Olavs hospital. De har med seg sine overordnede i Helse Midt-Norge RHF og Senter for medisinsk etikk, i å være positive til en lovendring.

Ordet «fagmiljøet» er imidlertid egnet til å gi inntrykk av bred støtte i det medisinske miljøet. Det er neppe tilfeldig. Men slik støtte har forslaget slett ikke.

En opptelling i Dagsavisen viser en overveldende motstand: Den norske legeforening har levert en svært kritisk høringsuttalelse. Norsk Sykepleierforbund er mot. Den norske jordmorforening er mot. Norsk gynekologisk forening er mot, og svært kritisk til forslaget om å frata norske kvinner rett til selvbestemt fosterreduksjon. Jordmorutdanningen på storbyuniversitetet OsloMet er mot. Kvinneklinikken på Haukeland er sterkt mot. Rådet for legeetikk er mot. Og Statens helsetilsyn er mot.

Flere av høringsuttalelsene går direkte i rette med ordlyden i statsrådens pressemelding, og presiserer at lovforslaget er en del av en politisk hestehandel uten faglig vurdering.

Rådet for legeetikk «stiller seg kritisk til at lovgiver nå vil endre loven basert på en framforhandlet avtale mellom regjeringspartier, uten den brede, faglige, etiske og politiske debatt som temaet fortjener».

Så sterke er reaksjonene fra fagmiljøene at det burde gi regjeringen grunn til å tenke seg om enda en gang. Det er det ingen grunn til å håpe at de gjør.

«Det er politiske innspill», sier Høie om de mange svarene fra medisinske miljøer. Både statsråden og fungerende KrF-leder Olaug Bollestad har tydelig slått fast at innspillene ikke endrer noen ting, og at regjeringen har tenkt å vedta innstrammingen uavhengig av høringsinnspillene.

«Ja, det er en del av avtalen vår, ja», som Bollestad sier til Dagsavisen. Det er altså ingen vei tilbake. Bent Høie kan like gjerne droppe nytalen og være ærlig:

I strid med klare råd fra et så å si samlet fagmiljø, vil regjeringen innskrenke kvinners rett til selvbestemt abort. Det er nemlig sannheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer