Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Bent Høie med kompromiss: - Fastleger må henvise til abort hvis fosteret samtykker

- Selvbestemt abort kan ikke bare gjelde for kvinnen.

(Mediehuset 5080/satire:) Under den betente stortingsdebatten i dag om fastlegers rett til å reservere seg mot henvisning til abort, har helseministeren forsøkt å manøvrere blant mange ulike interesser.  

- Vi synes selv vi har landet på et fornuftig forslag som balanserer flere hensyn på en gang: Fastleger får ikke mulighet til å reservere seg, dersom fosteret selv ønsker en abort, sier Bent Høie til 5080.no.

Han avviser at dette forslaget er en innskrenking av kvinners rett til selvbestemt abort.  

- Kvinner vil fortsatt ha full anledning til å oppsøke lege og be om selvbestemt abort. Men det er ikke bare kvinner som skal ha rett til selvbestemt abort. Vi vil utvide retten til å omfatte også leger og fostre.  

Det blir da opp til kvinnen, fastlegen og fosteret å avgjøre om kvinnen får gjennomføre selvbestemt abort. I de tilfellene hvor kvinnen og fosteret virkelig ønsker en abort, har fastlegen ingen rett til å reservere seg mot å henvise til en abortlege.

- Legen har da ingen rett til å nekte, men bare en mulighet til å late som han henviser til en abortlege.  

Saken har splittet Høyre, men helseministeren sier at ingen partimedlemmer blir tvunget til å stemme mot sin samvittighet.  

- Her er ingen partipisk. Høyre-representanter kan helt fint reservere seg mot å stemme for forslaget, så lenge de fremforhandler en ny regjeringsavtale med KrF.

Dette er en satirisk artikkel. Alle likheter med faktiske personer og hendelser er tilsiktet.

LES OGSÅ: Staten slår fast: Reservasjonsrett bare for abort, ikke flytevest