RØDGRØNNE SATSINGER: Når helseministeren peker på viktige virkemidler i eldrepolitikken, henter han fram satsinger fra rødgrønn regjeringstid, skriver Tove Karoline Knutsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
RØDGRØNNE SATSINGER: Når helseministeren peker på viktige virkemidler i eldrepolitikken, henter han fram satsinger fra rødgrønn regjeringstid, skriver Tove Karoline Knutsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Bent Høies selvskryt

Helseministerens krampaktige forsvar for egen politikk er ikke akkurat noen innertier. 

Meninger

Det er interessant å lese helseminister Bent Høies forsøk på skjønnmaling av regjeringens eldrepolitikk og hans avvisning av kritikken som er kommet. Kanskje helseministeren ikke har fått med seg at også hans egen regjeringspartner Frp uttrykker misnøye med det regjeringen har levert så langt?

Når helseministeren peker på viktige virkemidler i eldrepolitikken, henter han fram satsinger fra rødgrønn regjeringstid. Det er bred enighet om at tilstrekkelig fagkompetanse og nok ansatte er nødvendig for å gi god eldreomsorg. Stoltenberg II-regjeringen introduserte Kompetanseløftet 2015, som ga over 22.000 nye årsverk i pleie- og omsorgssektoren, hvorav over 80 prosent hadde relevant fagkompetanse. Når helseministeren sier han vil fortsette denne satsingen, vil han få tverrpolitisk støtte for det.

Tove Karoline Knutsen.
Tove Karoline Knutsen. Vis mer

Høie peker på behovet for flere sykehjemsplasser. Nettopp dette var bakgrunnen for at den rødgrønne regjeringen i 2008 innførte investeringstilskuddet til bygging og renovering av sykehjem. Ifølge de siste SSB-tallene har norske kommuner fått innvilget tilskudd til ca 12.300 nye og renoverte sykehjemsplasser i tidsrommet 2008-2015.

Og selv om nesten 7700 nye og oppussede plasser er ferdigstilt i samme periode, viser statistisk framskrivning at det er behov for langt flere. Da er det merkelig at helseministeren vil fjerne kommunenes mulighet til å søke tilskudd for renovering av nedslitte sykehjemsplasser og bare gi støtte til nybygg – med begrunnelsen at det trengs netto flere plasser. Her brister logikken for Høie.

Gamle sykehjemsplasser blir ganske fort utfaset når kommunene bare får støtte til å bygge nytt. Og da er man like langt. Bent Høie bør for øvrig notere seg at den generelle kommuneøkonomien er vel så viktig som investeringstilskuddet når kommunene skal vurdere om man har råd til å drifte nye sykehjem. Regjeringen har faktisk en jobb å gjøre dersom kommunene skal få et økonomisk løft som monner.

Det mest iøynefallende med Bent Høies innlegg er det han ikke sier. Ikke med et eneste ord nevner han såkalt «statlig finansiering» av kommunal eldreomsorg. Forståelig nok. Det som skulle være regjeringens eldrepolitiske flaggskip er blitt en eneste stor farse, der bare seks kommuner gjenstår i forsøket. Ordførere av ulik politisk farge har stått fram og betakket seg for å delta i et politisk eksperiment som ville ført mange kommuner ut i et byråkratisk og økonomisk uføre. Regjeringens talspersoner skylder på andre, spesielt på Arbeiderpartiet, for at prosjektet har gått av hengslene. Men ansvaret for fadesen ligger hos helseministeren, og han har så langt valgt å vende blikket vekk.

«Vi treffer blink med eldreomsorgen», proklamerer helseminister Bent Høie i sitt innlegg. Skulle jeg holde meg til skytterterminologien, vil jeg replisere at hans noe krampaktige forsvar for egen politikk ikke akkurat er noen innertier. Og det er vel strengt tatt heller ikke regjeringens ulike eldrepolitiske påfunn, all den tid norske kommuner betakker seg for å bli med.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.