LEDER

Bent Høies utfordring

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Helsetjenesteaksjonen ruller videre og har nå levert et nytt protestskriv til styresmaktene. Aksjonen ble startet i vinter av en gruppe leger som i lang tid hadde protestert mot «byråkratisering og markedsretting» i norsk helsevesen. Legene undertegnet et langt opprop i Legeforeningens tidsskrift, som effektivt ble spredt via sosiale medier. Vi har ingen grunn til å tro annet enn at aksjonistene har de beste hensikter for sine handlinger. De vil, i pakt med sin rolle og forpliktelser som helsearbeidere, det beste for pasientene. De anser seg som varslere om uholdbare tilstander og fungerer i praksis som et opprør mot dagens helsepolitikk, frikoplet fra organisasjonene de fleste av dem er medlemmer av.

Opprøret har vart lenger enn Helsetjenesteaksjonen. Flere forbund protesterte i det lengste mot helsereformen av 2002. Man fryktet at helseforetaksmodellen ville erstatte faglige vurderinger med ansiktsløse byråkraters krav om budsjettbalanse. Samlingen av Oslo-sykehusene har fra første dag blitt motarbeidet av de tillitsvalgte. Avisenes databaser er fulle av eksempler på uttalelser og kronikker fra leger, professorer, lokale og sentrale tillitsvalgte, som påpeker mangler ved de respektive sykehus og avdelinger og svakheter ved samlingsprosessen. Den er blitt omtalt som en skandale og en katastrofe. Regjeringen har erkjent at prosessen kunne vært planlagt bedre og har funnet det hensiktsmessig å bytte ut flere helseministere og en mektig helseregionleder. Slik sett har protestaksjonene fungert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer