IKKE DERES HELSEMINISTER?: «Hører du, lik kongen i eventyret, ikke på de «små» som forteller hvordan det egentlig er?» spør artikkelforfatteren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IKKE DERES HELSEMINISTER?: «Hører du, lik kongen i eventyret, ikke på de «små» som forteller hvordan det egentlig er?» spør artikkelforfatteren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Bent Høies nye klær

Det forundrer meg at Høie stadig spinner på nye, oppkonstruerte argumenter for sitt endrede syn i reservasjonssaken.

Debattinnlegg

Kjære Bent Høie. Det forundrer meg at du stadig spinner på nye, oppkonstruerte argumenter for ditt endrede syn i reservasjonssaken. For du vet jo at saken er tynn. At du har gjennomsiktige argumenter. Jeg vil vise deg hvor avkledd du er.

Du vil ikke straffe leger som står fram med sin ulovlige henvisningsnekt, til tross for at de er klaget inn av bloggeren Susanne Kaluza. Og til tross for at Helsedirektoratet i fjor ba om en oversikt over henvisningsnektende leger. Men det var jo før valget, mens Høyre ennå var mot reservasjonsretten. Moten endrer seg raskt i Høyre.

Bent Høie, du ber kvinnene selv klage, da kan straff vurderes. Synes du det er riktig å gi kvinnene ansvar for at loven følges? Er det ikke betegnende at abortsøkende kvinner ikke makter å klage? Å kalle det «prioritering» når verken du eller Fylkeslegen tar på alvor alle anonyme historier om ydmykelse, er å se bort fra sannheten. Du vet at disse kvinnene, dette problemet, finnes. Er du ikke deres helseminister? Hører du, lik kongen i eventyret, ikke på de «små» som forteller hvordan det egentlig er? Jeg syns du bør få deg bedre skreddere enn reservasjonslegene.

Skulle vi følge ditt råd; la antall klager bestemme oppfølgelsen av loven, kan den nye Regjeringens avbyråkratisering gå raskere enn antatt: Avskaff Barneombudet, Råd for funksjonshemmede, rettigheter for demente. Som tidligere sykehjemslege kan jeg bekrefte at demente sjelden klager.

Det går en rød tråd gjennom denne saken, Bent Høie. Og den heter ikke samvittighet. Heller ikke prinsippfasthet. Den heter Regjeringsmakt, og er spunnet av Høyre, Frp og KrF. Drar man for hardt i tråden, rakner hele tøystykket.

Bare slik kan man forklare det uforklarlige i at Høyre-representanter ikke blir fristilt til å stemme i tråd med egen samvittighet i et samvittighetsspørsmål. Eller at kristne fastleger vil praktisere religion på eget kontor, men krever amnesti, ikke tilgivelse, for ulovlig praksis. Eller at «prioriteringene» til Fylkeslegene i realiteten er en regjeringsstyrt unnlatelsessynd. At man uthuler abortretten, men kaller det et samvittighetsspørsmål.

Kun med denne tråden kan man sy sammen forklaringen på hvorfor KrF hevder dette bare gjelder samvittighetsspørsmål om liv og død, og «glemmer» at de opprinnelig ville nekte å henvise lesbiske også. Men her måtte lovforslaget skreddersys; litt hensyn må man jo utvise i et regjeringssamarbeid.

Gikk du inn i stillingen som helseminister med åpne øyne, Bent Høie? Eller ville du bekle rollen, koste hva det koste ville? Bent Høie, du står avkledd tilbake. Ta på deg din tidligere habitt, den passer sikkert fortsatt. Hvis ikke, synes jeg i alle fall du kan ta hatten på. Og gå.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.