Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ber for fred - rocker i kveld

The Cranberries er de store irske stjernene på scenen under kveldens Nobelkonsert. Men vokalist Dolores O'Riordan (27) skal ikke framføre sin antikrigs hymne «Zombie».

- «Zombie» er for tungsindig og deprimerende for Nobelkonserten. Nå er det optimistiske tider i Irland, understreker Dolores. Hun synes det er en ære å representere Irland på konserten som tv-overføres over hele verden.

Warrington-bombene

Cranberries fra Limerick i Irland har hatt stor internasjonal suksess med sine tre første plater. Sin hittil største hit hadde de med den intense «Zombie» i 1994. Sangen handlet om «Warrington-bombene»; to IRA-plasserte bomber som drepte to gutter på henholdsvis tre og 12 år i den nord-engelske byen Warrington i mars '92.

«It's the same old theme/Since 1916» , sang O'Riordan om den irske republikanske hæren - IRA - som har kjempet med terror og vold gjennom de siste 82 årene.

- Når du er født og oppvokst i Irland er det umulig å ikke la seg engasjere av alle urolighetene. «Zombie» er ikke først og fremst politisk, men en sang om det forferdelige som skjer når en mor mister sitt barn på grunn av en meningsløs bombe, utdyper Dolores.

Optimistisk

Det var en Belfast-konsert med U2 og Ash i vår som førte prisvinnerne David Trimble og John Hume sammen for første gang. Konserten førte til en oponionsendring i Nord-Irland.

- Det er en veldig optimistisk tone for tida. De 10 siste årene har det vært så mye terror at folk er lei. Spesielt unge folk er innstilt på at det nå må bli slutt på hat og bomber. Men helt slutt på terroren vet man jo aldri om det blir, kommenterer O'Riordan.

Fortvilet

Selv ser hun ikke på seg selv som en politisk aktivist.

- Jeg er ikke som Bono, som liker å henge rundt med politikere. Jeg foretrekker å være sammen med vennene mine. Men det forhindrer meg jo ikke fra å skrive en sang og gi uttrykk for min fortvilelse.
Cranberries' album nummer fire er på gata en gang tidlig neste år. «Bury The Hatchet» (begrav stridsøksa) lyder oppfordringen i platas tittel, uten at Dolores vil innrømme at det spiller direkte på konflikten i Nord-Irland. Selv har O'Riordan klart å begrave sine mange personlige problemer de siste par årene.

Husløs

- Etter at jeg ble med i Cranberries som 18-åring gikk alt i hundre de neste sju årene. Plutselig var vi verdensberømte uten at jeg engang hadde klart å skaffe meg et sted å bo. I fem år bodde jeg kun på hotellrom. Jeg følte meg ensom og deprimert, jeg hadde spiseproblemer, drakk for mye og var suicidal. Derfor måtte vi bare avlyse hele Europa-turneen høsten '96, forteller Dolores, som kom til hektene, fødte sønnen Taylor (1) og som ankommer Oslo med ny, sprek og glamorøs image.

Under kveldens Nobelkonsert opptrer Cranberries offentlig for første gang på to og et halvt år.
- Vi er spillesugne, lover Dolores.

<B>NOBELT BESØK:</B> Vokalist Dolores O'Riordan og The Cranberries spiller i Oslo i kveld - for første gang på to og et halvt år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media