KRITIKK: Sylvi Listhaug (Frp) mener «Cuties» kan trigge pedofili, men innrømmer å ikke ha sett filmen selv. Video: Netflix. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

«Cuties» på Netflix

Ber Netflix fjerne film hun ikke har sett

Sylvi Listhaug (Frp) mener «Cuties» kan trigge pedofili, men innrømmer å ikke ha sett filmen selv.

Publisert
Sist oppdatert

Stortingsrepresentant og 1. nestleder i Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug, gikk tirsdag kveld svært hardt ut mot Netflix´ nylig lanserte franske oppvekstdrama «Cuties».

«Regissøren av filmen forsvarer en seksualisert bildebruk ved at filmen skal kritisere samfunnet unge gutter og jenter i dag vokser opp i. Resultatet er likevel det motsatte.», hevder Listhaug i et innlegg på Facebook.

«Netflix bør ta avstand fra alt som kan bidra til å trigge pedofili», fortsetter hun.

<strong>KRITISERER:</strong> Sylvi Listhaug (Frp) mener Netflix må fjerne filmen «Cuties» fra strømmetjenesten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISERER: Sylvi Listhaug (Frp) mener Netflix må fjerne filmen «Cuties» fra strømmetjenesten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Framstilles seksualisert

«Cuties» retter skarp kritikk mot hvordan teknologi, kultur, press og sosiale medier bidrar til og påvirker unge jenters selvbilde.

Overfor Dagbladet sier Listhaug at «Cuties» må fjernes fra strømmetjenesten fordi hun mener filmen framstiller små jenter på en seksualisert måte.

- I vårt samfunn, med store utfordringer knyttet til pedofili, må vi ikke bidra til å trigge det gjennom bildebruken man ser i denne filmen. Unge jenter utsettes fra før for et enormt kroppslig press for å være perfekt, sier Frps 1. nestleder.

«Cuties» skildrer livet til en 11 år gammel jente fra Senegal som nylig har flyttet til Paris. Moren har lite tid til henne og faren er fraværende. «Amy» er fra et muslimsk hjem og må gå på kompromiss med egne verdier og kultur for å få innpass i en jentegjeng hvis store lidenskap er dansing.

Regissøren er kvinne med senegalesisk bakgrunn som har brukt sin egen barndom som inspirasjon til rollefiguren.

Har ikke sett filmen

Listhaug innrømmer at hun ikke har sett filmen hun mener kan trigge pedofili og seksualisere barn. Hun hevder likevel at budskapet til regissøren drukner i for sterke virkemidler.

- Jeg har sett klipp fra den på nettet og synes det var mer enn nok å se det som ligger ute, sier hun til Dagbladet.

- Er det ikke dumt å gå så hardt ut mot en film du ikke har sett?

- Jeg har sett på klipp på YouTube som viser en del av scenene, og de er problematiske. Jeg hadde behov for å si noe om det fordi jeg er opptatt av temaet, alt det presset som legges på barna våre. Både på kropp og på å bli voksne. Nå har jeg sagt det jeg mener om det. Det har ikke vært så mye snakk om «Cuties» i Norge ennå, men jeg tror debatten i vil tilta etter som folk ser filmen og klipp fra den, sier Listhaug.

Fikk regipris

Jentene karakteren «Amy» forsøker å passe inn blant, er usikre og på vei inn i pubertet og ungdomstid. De danser, kler og ter seg inspirert av kjendiser og dansere de ser opp til på sosiale medier. I filmen sjokkeres og reagerer menneskene rundt dem negativt på oppførselen til 11-åringene.

«Cuties» (originaltittel: «Mignonnes») hadde verdenspremiere på Sundance-festivalen i januar, hvor den sikret regissør Maïmouna Doucouré prisen for beste regi.

Ideen til filmen ble til da regissøren var på en nabolagssamling i Paris hvor hun så unge jenter som sto på scenen og danset svært seksualisert og utfordrende. Hun ønsket å forstå om de var bevisste på hva de gjør og intervjuet over 100 jenter om femininitet og selvbilde, sier hun i et intervju med Zora.

Plakat skapte bråk

Tilbake i august ble filmen gjenstand for massivt bråk, hovedsakelig i USA, i forbindelse med at «Cuties» skulle lanseres på Netflix noen uker seinere.

I forkant av premieren slapp strømmegiganten en filmtrailer og en plakat. Materialet møtte raskt anklager om at «Cuties» seksualiserte filmens elleve år gamle rollefigurer, fordi den viser de unge skuespillerne i ettersittende klær og positurer.

Basert utelukkende på promomaterialet skrev hundretusenvis under et opprop hvor de krevde at Netflix droppet filmen. Netflix bestemte seg seinere for å tilbakekalle og beklage plakaten, men har forsvart filmen.

Regissøren Maïmouna Doucouré svarer på kritikken i en kronikk i The Washington Post. Hun påpeker blant annet at selv om scener i filmen kan oppfattes som ubehagelig, viser den nettopp det ubehagelige livet og virkeligheten til 11 år gamle jenter i 2020.

- Prosjektet ble til og med godkjent av det franske barnevernet, skriver hun.

<strong>BLE TRUKKET:</strong> Netflix trakk tilbake og beklaget denne promoplakaten i august. Foto: Netflix
BLE TRUKKET: Netflix trakk tilbake og beklaget denne promoplakaten i august. Foto: Netflix Vis mer

- Barn må få være barn

Listhaug mener at det ikke er problematisk at svært mange kritiserer og dømmer en film de ikke har sett.

- Det som er problematisk er klippene hvor 11 år gamle jenter framstilles seksualisert. Det er viktig at barn skal få lov til å være barn uten å utsettes for dette. Samtidig har den bare 13 års aldersgrense, noe som kan bety at mange mindreårige kan ende opp med å se denne filmen. Presset på barn er allerede stort og de kopierer ofte det de ser på mobiltelefoner og YouTube. Det er bekymringsfullt.

- Men «Cuties» avsluttes med en scene hvor hovedrollen tar et oppgjør med dansingen og venninnene og hopper hoppetau. Er det ikke bra at filmen framstiller den seksualiserte kulturen negativt, viser at barn trives best som barn, og at man kan stå opp for seg selv?

- Jeg kjenner til budskapet, men jeg skulle ønske at Netflix kunne få det fram uten å bruke disse bildene, sier Listhaug.

Oppfordrer til å se den

Pressekontakt for Netflix i Norge, Sondre Ronander, sender Dagbladet følgende uttalelse fra strømmegiganten:

««Cuties» er en sosial kommentar mot seksualiseringen av unge barn. Det er en prisvinnende film, og en sterk historie om presset unge jenter møter på sosiale medier, og fra samfunnet generelt, når de vokser opp. Vi oppfordrer alle som bryr seg om disse viktige sakene til å se filmen.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer