NY SAK: Adnan Syed venter på ny rettssak. Det er snart 17 år siden han ble dømt for drapet på Hae Min Lee.  Foto: Reuters
NY SAK: Adnan Syed venter på ny rettssak. Det er snart 17 år siden han ble dømt for drapet på Hae Min Lee.  Foto: ReutersVis mer

Ber om å bli løslatt etter 17 år i fengsel

Drapsdømte Adnan Syed, kjent fra «Serial», venter på ny rettssak.

(Dagbladet): Det er ganske nøyaktig to år siden podkasten «Serial» vekket stor oppmerksomhet ved å ta for seg saken om drapet på 18 år gamle Hae Min Lee, samt livstidsdommen mot ekskjæresten Adnan Syed.

Lee forsvant i Baltimore i januar 1999, og ble funnet drept en måned senere. Syed selv har hele tiden fastholdt sin uskyld.

Gjennom en hel høst nøstet podkasten i beviser og vitneutsagn i saken, og lanserte blant annet et potensielt sentralt vitne som aldri ble kontaktet av Syeds forsvarer.

I sommer beordret en dommer at Syeds skyld skal vurderes i en ny rettssak, hovedsakelig begrunnet med et annet aspekt tatt opp i «Serial»: Gyldigheten av mobiltelefonspor som ble brukt som avgjørende beviser i den opprinnelige saken.

Nå begjærer Syeds advokater 35-åringen løslatt i påvente av ny rettssak.

«Han har ingen voldelig fortid, sett bort fra påstandene i denne saken, og kan ikke anses som farlig hvis han løslates», står det å lese i begjæringen ifølge nettstedet Deadline.

Advokatene mener også det ikke er sannsynlig at Syed vil prøve å rømme landet: «Det gir ingen mening at han skulle flykte fra dommen han har brukt mer enn halve livet sitt på å motbevise».

Det er ikke fastsatt når den kommende rettssaken innledes.