Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ber om historier fra Københavns homsemiljø

Forfattere skriver bok ved hjelp av blogg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den danske forleggeren Simon Pasternak, som også er forfatter, har nå lansert en ny blogg sammen med forfattermakker Christian Dorph.

Sammen skriver de to kriminalromanen «Afgrundens rand», som skal gis ut høsten 2007.

I bloggen, dorphpasternak.dk/blog, deler de tanker om skriveprosessen med leserne, og stiller spørsmål om ting de selv ikke har greie på.

- Tungt i ræva

Som for eksempel:

- Er det noen som kan hjelpe oss med historier fra homsemiljøet i slutten av 1970-tallet? Hva het klubbene, hvilke sanger skrålte man til, hvordan så saunaene ut?

De spør også om lesernes beste og dårligste 70-tallshistorier.

- En fyr som kaller seg Benni Bødker synes vårt første kapittel er tungt i ræva med for mange små private handlingen som mangler retning, og foreslår en prolog. Er det en tanke?, spør de to.

BER OM HJELP: Simon Pasternak og Christian Dorph bruker blogg til å skrive kriminalroman. Foto: FAKSIMILE
BER OM HJELP: Simon Pasternak og Christian Dorph bruker blogg til å skrive kriminalroman. Foto: FAKSIMILE Vis mer

Hvorpå de to forfatterne legger et forsøk direkte ut på nettet.

Gi bort boka?

Også her hjemme bruker forfattere nettet til å be om hjelp - selv om de kanskje ikke henvender seg til «vanlige» lesere på den måten DorphPasternak gjør.

Forfatterbloggen.no har i sin spede begynnelse blitt et slags møtepunkt forfattere mellom. Her spør debutant Stian M. Landgaard sine medforfattere hva man skal gjøre med frieksemplarene forlaget gir forfatteren.

- Bør man bare gi boka villig vekk i gavmildhetens navn, eller bør man forvente at folk som har penger, kjøper den hvis de skal lese den? Dere som har noen utgivelser på baken, kan kanskje komme med synspunkter på dette, skriver Landgaard, som er aktuell med «Herrer i åndenes rike».

- Om ti-tyve-tredve år (...) vil du angre bittert på at du ga bort for mange frieksemplarer. Den aller første boka min har jeg bare noen få eksemplarer igjen av. Det synes jeg er synd, svarer Tom Egeland.

Mens Øystein Hauge synes det er om å gjøre å få bøkene i omløp.

 • Les Dagbladet.no/litteratur

  Hver torsdag sender Dagbladet ut nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis.

  Meld deg på:

  litteraturavisa kulturavisa
  Navn:
  E-post:
SPØR I BLOGG: Debutant Stian M. Landgaard lurer på hva han skal gjøre med frieksemplarene av den siste boka si.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!