KJENTE: «Rubinskoene» som Judy Garland brukte i rollen som Dorothy i «Trollmannen fra Oz» står i fare for å forfalle totalt. Foto: Reed Saxon / AP / NTB Scanpix
KJENTE: «Rubinskoene» som Judy Garland brukte i rollen som Dorothy i «Trollmannen fra Oz» står i fare for å forfalle totalt. Foto: Reed Saxon / AP / NTB ScanpixVis mer

Trollmannen fra Oz

Ber om hjelp til å redde de legendariske skoene fra «Trollmannen fra Oz»

USAs nasjonalmuseum ber folket om hjelp for å bevare de glitrende rubinskoene. 

(Dagbladet): De legendariske rubinskoene fra «Trollmannen fra Oz» har fascinert publikum i en årrekke. Ved å dunke helene sammen tre ganger, ble hovedpersonen Dorothy sendt hjem til Kansas på slutten av historien.

I mer enn 30 år har skoene vært en av de mest populære gjenstandene som er utstilt ved Smithsonian's National Museum of Natural History i Washington, og millioner av besøkende ser dem hvert år. Nå ber museet om hjelp til å redde de kjente skoene, skriver Star Herald.

Tidens tann har nemlig gått hardt utover dem. Skoene, som en gang var glitrende og rubinfargede er ikke en gang røde lenger, men har falmet til en rødbrun farge.

INNSAMLING: Dorothys rubinsko skulle egentlig bare vare gjennom innspillingen av «Trollmannen fra Oz». Nå 80 år seinere lever skoene videre, men trenger sårt litt ekstra pleie. Video: Smithsonian Institution Vis mer

Trenger 300.000 dollar

Nå har museet startet en innsamlingsaksjon på nettstedet Kickstarter, for å samle inn 300.000 kroner som skal brukes til å bevare skoene. Museet har en måned på å få inn summen, og onsdag morgen har de allerede samlet inn 113.635 dollar.

- Vi tror at lyset har hatt en stor påvirkning på rubinskoene. De er svært misfarget, de har mistet glansen og de har sprekker, forklarer Richard Berden, leder av bevaringsavdelingen ved museet, i en informasjonsvideo.

KLASSIKER: Filmen «Trollmannen fra Oz» er kanskje USAs mest kjente barnefilm. Foto: Mary Evans Picture
KLASSIKER: Filmen «Trollmannen fra Oz» er kanskje USAs mest kjente barnefilm. Foto: Mary Evans Picture Vis mer

Pengene vil bli brukt til å finne bedre måter å bevare skoene på. De vil også bygge et topp moderne monter, som antakelig vil inneholde en annen gass en oksygen, og vil kontrollere temperatur, fuktighet og barometrisk trykk, slik at de forskjellige materialene i skoene bevares.

- Hvis vi ikke kan gjøre dette, vil skoene sakte forringes, og vi vet ikke hvor raskt de vil forfalle, sier Richard Berden.

Milepæl i filmhistorien

«Trollmannen fra Oz» er blitt stående som en milepæl i filmhistorien, og er full av klassiske sitater som det stadig refereres til.

Filmen var en gigantsatsing fra MGM, og la beslag på de aller fleste studioene til filmselskapet. Teknisk bød innspillingen også på store utfordringer. Få filmer ble innspilt i farger på slutten av 30-tallet, og dette var dyrt, kompisert og tidkrevende.