Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ber om ny sak

Fredsprisvinner Liu Xiaobo vil ha saken sin gjenopptatt. Han kan neppe vinne - men har heller ikke noe å tape.

STØTTESPILLERE:  Tilhengere av den fengslede dissidenten Liu Xiaobo demonstrerer i Los Angeles. Nå vil advokater i Kina prøve å få saken hans gjenopptatt. Foto: AFP/Frederic J. Brown/NTB Scanpix
STØTTESPILLERE: Tilhengere av den fengslede dissidenten Liu Xiaobo demonstrerer i Los Angeles. Nå vil advokater i Kina prøve å få saken hans gjenopptatt. Foto: AFP/Frederic J. Brown/NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Ved juletider i år har den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo sonet fem år av sin 11 år lange dom. Nå har han bedt sine advokater om å prøve å få saken gjenopptatt. Ingen tror det nytter. Men det kan være et smart trekk likevel.

Liu Xiaobo ble dømt for å undergrave statens virksomhet etter en kort og summarisk rettssak i 2009. Året etter ble han tildelt Nobels Fredspris. I offisiell kinesisk retorikk er Liu Xiaobo kriminell, men ingen er i tvil om at saken mot ham - og den lange dommen - var politisk motivert. Han var en av initiativtakerne til det såkalte «Charta 08», et opprop for demokratiske reformer og menneskerettigheter i Kina. Reformene som ble krevd her, var i stor grad bygd på rettigheter som allerede er nedfelt i den kinesiske grunnloven, men som ikke blir praktisert.

Nå er han innelåst - praktisk talt uten rett til å motta besøk - i et fengsel nordøst i Kina. Hadde det vært opp til det kinesiske lederskapet, hadde nøkkelen vært kastet og Liu glemt. Hans kone, Liu Xia, sitter mer eller mindre permanent i husarrest i Beijing, uten lov og dom. I oktober fikk hun anledning til å besøke mannen i Jinzhou-fengselet. Da hun kom tilbake til Beijing, oppsøkte hun advokaten Mo Shaoping og ba ham sette i gang prosedyrene for å få gjenopptatt saken mot Liu Xiaobo.

Planen er å be om gjenopptakelse ved en høyere domsstol i Beijing, og hvis saken avvises her, gå videre til kinesisk høyesterett. Det er en kalkulert risiko, ettersom det å be om slik gjenopptakelse blir ansett som upassende oppførsel av fengselsmyndighetene. Dermed mister Liu Xiaobo mulighetene til nedkorting av soningstida.

Men ifølge advokatene er det lite som tyder på at Liu Xiaobo i alle fall ville blitt løslatt før tida for god oppførsel. Til det er saken altfor politisk betent. Å slippe Liu Xiaobo fri nå vil være som å åpne et vondt, verkende sår, heter det. En slik beslutning vil uansett måtte bli tatt på aller høyeste hold i Kina, mest sannsynlig av politbyrået. Der er det ingen interesse for å gjenoppta saken. Det regnes også som usannsynlig med noen form for benådning, verken av medisinske eller andre årsaker.

Tvert imot, myndighetene fortsetter å forfølge Liu Xiaobos familie med uforminsket styrke. Svogeren hans ble nylig fengslet etter anklager om bedrageri i en eiendomstvist. Ingen er i tvil om at også denne saken er politisk motivert.

Advokatenes strategi er å appellere til Kinas nye lederskap om å se saken med nye øyne. At så vil skje er heller tvilsomt. Det internasjonale presset for å få satt Liu Xiaobo fri er knapt hørbart. Alle lister seg på tå rundt saken av frykt for represalier fra Kina. Verdens nest største økonomi nøler ikke med å bruke sin nye velstand og status til å true med boikott. Bare spør den norske regjeringen. Om Kina i det 21. århundre ikke bokstavelig talt forlanger at utenlandske forbindelser utfører "kowtow" eller kneler for de røde keiserne, forlanger de en type ærbødighet som knebler kritikk.

Så hva har Liu Xiaobo å vinne på å be om gjenopptakelse? Han har i hvert fall ingenting å tape. Det de mest realistiske kommentatorene antyder er at det kan skapes en kanal inn i hans isolasjon - at han i løpet av denne prosessen i det minste kan motta en kontakt med omverdenen.