Ber om ny sak

Fredsprisvinner Liu Xiaobo vil ha saken sin gjenopptatt. Han kan neppe vinne - men har heller ikke noe å tape.

STØTTESPILLERE:  Tilhengere av den fengslede dissidenten Liu Xiaobo demonstrerer i Los Angeles. Nå vil advokater i Kina prøve å få saken hans gjenopptatt. Foto: AFP/Frederic J. Brown/NTB Scanpix
STØTTESPILLERE: Tilhengere av den fengslede dissidenten Liu Xiaobo demonstrerer i Los Angeles. Nå vil advokater i Kina prøve å få saken hans gjenopptatt. Foto: AFP/Frederic J. Brown/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ved juletider i år har den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo sonet fem år av sin 11 år lange dom. Nå har han bedt sine advokater om å prøve å få saken gjenopptatt. Ingen tror det nytter. Men det kan være et smart trekk likevel.

Liu Xiaobo ble dømt for å undergrave statens virksomhet etter en kort og summarisk rettssak i 2009. Året etter ble han tildelt Nobels Fredspris. I offisiell kinesisk retorikk er Liu Xiaobo kriminell, men ingen er i tvil om at saken mot ham - og den lange dommen - var politisk motivert. Han var en av initiativtakerne til det såkalte «Charta 08», et opprop for demokratiske reformer og menneskerettigheter i Kina. Reformene som ble krevd her, var i stor grad bygd på rettigheter som allerede er nedfelt i den kinesiske grunnloven, men som ikke blir praktisert.

Nå er han innelåst - praktisk talt uten rett til å motta besøk - i et fengsel nordøst i Kina. Hadde det vært opp til det kinesiske lederskapet, hadde nøkkelen vært kastet og Liu glemt. Hans kone, Liu Xia, sitter mer eller mindre permanent i husarrest i Beijing, uten lov og dom. I oktober fikk hun anledning til å besøke mannen i Jinzhou-fengselet. Da hun kom tilbake til Beijing, oppsøkte hun advokaten Mo Shaoping og ba ham sette i gang prosedyrene for å få gjenopptatt saken mot Liu Xiaobo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer