Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ber om Riksadvokatens hjelp - 28 år for seint

Folkefiende Pål Steigan (64) oppsummerer den væpna revolusjonen. Nå har han skjønt kapitalismen - i motsetning til De Grønne.

 LEDERSKIFTE:  Sigurd Allern (til venstre) har innrømmet høyreavvik og blir skiftet ut som leder av Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene) i 1975 med Pål Steigan (26). Bak portretter av heltene, fra venstre mot høyre: Marx, Engels, Lenin, Stalin og Mao. ARKIVFOTO: TOR GULLIKSRUD/DAGBLADET.
LEDERSKIFTE: Sigurd Allern (til venstre) har innrømmet høyreavvik og blir skiftet ut som leder av Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene) i 1975 med Pål Steigan (26). Bak portretter av heltene, fra venstre mot høyre: Marx, Engels, Lenin, Stalin og Mao. ARKIVFOTO: TOR GULLIKSRUD/DAGBLADET. Vis mer

(Dagbladet): Den tidligere leksikonredaktøren får to faktaspørsmål om sin rykende ferske og faktabaserte samtidshistorie på selveste Aschehoug.

Med ett krystallklart korrekt svar og ett «vet ikke» blir karakteren «sånn passe».

Tidligere partileder Pål Steigan (64) har kalt boka om seg selv og AKP(m-l) for En folkefiende. Altså en av salig Henrik Ibsens klassiske titler.

- Spørsmål en, Steigan: hvor lenge varer opphavsrettighetene til en boktittel ?

- Der tar dere meg ikke ! Tittelen er fri 70 år etter forfatterens død, altså har En Folkefiende vært tilgjengelig for nybruk siden 1976. Ove Knausgård er nærmere trøbbel med Hitlers slektninger, for å si det sånn, ler Steigan etter full faktapott - så langt.

Vil granske avdød I forbindelse med lanseringen av boka om det revolusjonære etterkrigs-Norge, ber den tidligere så glødende frontfiguren for «væpna revolusjon» i kongeriket om at Riksadvokaten etterforsker en avdød sjef for Politiets etterretningstjenesten.

Anledningen skal være løgn og falskneri overfor domstolen for å skaffe feilaktig tillatelse til overvåkning av nyslått partileder Steigan og hans våpendragere.

Året skal være 1975 - altså for 38 år.

En kinaputt - Spørsmål to, Steigan, strafferett: hva er foreldelsesfristen i en slik sak ?

- Det vet jeg faktisk ikke.

En kinaputt med løskrutt mot Riksadvokaten, der altså.

En viss formildende tvil går i favør Steigan, fordi heller ikke en ledende jurist ved Riksadvokatens kontor kan gi noe hundre prosent svar.

10 år - Vi har ikke registrert noen slik henvendelse hit foreløpig, og et svar må bli på generelt grunnlag. Det kan høres ut som straffelovens paragraf 168 om falsk anklage kan komme til anvendelse. I så fall er foreldelsesfristen 10 år, orienterer juristen under løfte om ikke å bli sitert for å unngå å låse behandling av en forespørsel før den er registrert.

 ETTER REVOLUSJONEN:  Pål Steigan er nå blant annet bareier, styreleder, konsulent og forfatter. Foto: Aschehoug/En Folkefiende.
ETTER REVOLUSJONEN: Pål Steigan er nå blant annet bareier, styreleder, konsulent og forfatter. Foto: Aschehoug/En Folkefiende. Vis mer

Altså lukket derfra, om enn vennlig, tross 28 år for seint ute.

Den aktive skribenten og eks-partilederen la ikke skjul på før valgkampen at hans sympati ligger hos AKP (m-l)s etterfølger Rødt, selv om han har flørte tett med Miljøpartiet De Grønne.

Nyorientering - Problemet for Miljøpartiet er at de ikke har noen forståelse for kapitalismen, skriver den nåværende forretningsmannen
på sin ferske valgblogg.

Han har skaffet seg oppdatert erfaring om kapitalismen, også - som styreleder for Parkteateret Scene og medeier i hele butikken med ølkraner og paraplydrinker på ganske så hippe Grünerløkka.

Dagbladets anmeldelse av boka kommer en av de første dagene.


 LEDERE MØTES:  AKP(m-l)-formann Pål Steigan møter Kampucheas leder Pol Pot under en delegasjonsreise til nåværende Kambodsja i 1978. Arkivfoto: Røde Fane.
LEDERE MØTES: AKP(m-l)-formann Pål Steigan møter Kampucheas leder Pol Pot under en delegasjonsreise til nåværende Kambodsja i 1978. Arkivfoto: Røde Fane. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling