Ber om skjerping

Landets mest kjente kryssordforfatter, Dagbladets Rolf Hansen, ber kollegene i VG og Aftenposten skjerpe seg.

Han mener kryssordforfatterne verken kan skylde på ordboka eller redaktørene når de bruker oppgave- og løsningsord som kan oppfattes som diskriminerende og rasistiske.

-Her er det kryssordforfatterne som må skjerpe seg, sier Hansen til Dagbladet.

I går skrev vi om artist og spaltist Haddy Jatou N’jies angrep på fordommer i Aften-X-ord. Blant annet er voldtekter brukt som løsningsord på følgende oppgave: «Nesten tre av fire slike i Oslo begås av ’flerkulturelle’».

VG-grums

Samtidig avdekket Klassekampen liknende holdninger i VG-kryssord:

Terrorist er brukt som løsningsord på denne oppgaven: «Stadig vanligere muslimsk ’karrierevalg’». Voldtektsstatistikken var løsning på denne oppgaven: «Er ’flerkulturelle’ ekstremt overrepresentert på». Og selvmordsbombere var løsning på oppgaven: «Brukes utviklingshemmede til i Irak».

- Jeg er forundret over at de som produserer kryssord kan vise den slags holdninger. Kryssord skal egentlig være til underholdning. Det skal få folk til å slappe av og hygge seg, sier Hansen.

Han ville ikke ha brukt slike ord og begrep i sine kryssord.

Ber om skjerping

- Jeg synes det er både rasistisk og diskriminerende. Mange av disse begrepene har ikke noe med det som står i ordbøkene å gjøre. Her er det snakk om holdninger hos dem som lager kryssordene.

Utbredt?

Hansen kan ikke si noe om hvor utbredt det er med den slags grums i kryssordene.

- Det er det vel ingen som vet. Så vidt jeg har forstått, så er det ikke noen kontroll av kryssordene.

- Du følger ikke selv med på hva kolleger lager?

- Nei, jeg løser ikke andres kryssord. Jeg har mer enn nok med mine egne, sier Hansen.

Han mener at de største kryssordene lages av egne forfattere, men at det ellers kjøpes mye inn fra byråer.

- Det er jo ingen som går gjennom alt dette før det kommer på trykk. Selv om redaktøren har det formelle og juridiske ansvaret, mener jeg kryssordforfatterne må ta ansvar for egne holdninger, sier han.

FORUNDRET: Rolf Hansen er forundret over at kolleger lager oppgaver han oppfatter som rasistiske. Foto: FRANK KARLSEN
FORUNDRET: Rolf Hansen er forundret over at kolleger lager oppgaver han oppfatter som rasistiske. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Aften-redaktør Hilde Haugsgjerd la seg i går flat for kritikken og lovet å bedre rutinene, mens VG-redaktør Bernt Olufsen sa til Klassekampen at de ikke har noen intensjon om å publisere innhold som oppfattes som fornærmende av muslimer.

VG-KRYSS: «TERRORIST» og «selvmordsbombere» var løsningsord i VGs kryssord 20. februar. Oppgavetekstene var henholdsvis «Brukes utviklingshemmede til i Irak» og «Stadig vanligere muslimsk "karrierevalg"».