VIL STOPPE BILDENE: - Vi er bekymret for at media skal publisere bildematerialet og gjør alt for å stoppe dette, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen. Foto: Henning LillegårdDagbladet.
VIL STOPPE BILDENE: - Vi er bekymret for at media skal publisere bildematerialet og gjør alt for å stoppe dette, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen. Foto: Henning LillegårdDagbladet.Vis mer

Ber politiet etterforske 22. juli-lekkasje til VG

Bistandsadvokatene er lei av å bli anklaget for lekkasjer. Nå ber de politiet granske seg selv.

(Dagbladet): Bistandsadvokatene i 22. juli-saken har i et brev bedt politiet om å etterforske en lekkasje av bildemateriale til VG - og om å oversende saken til Spesialenheten for politisaker.

Bildene skal ifølge begjæringen være av to drepte og en hardt skadet person etter angrepet på Regjeringskvartalet.

Brevet, som er underskrevet Mette Yvonne Larsen, Frode Elgesem og Siv Hallgren på vegne av samtlige bistandsadvokater i saken, ber om:

 «en snarlig redegjørelse på hvilken informasjon politiet/påtalemyndigheten besitter ad omfanget av lekkasjene, og anmoder under enhver omstendighet om rask etterforskning av forholdet (...)»

- Det er vi tre som er koordinerende bistandsadvokater som har bedt om at dette undersøkes. Vi har fått vite at VG sitter med bildemateriale som ikke kommer fra oss, sier Mette Yvonne Larsen ved Advokatfirmaet Stabell og co til Dagbladet.

Du kan lese hele brevet fra bistandsadvokatene her.

Bekymret for publisering I brevet skriver de at det er snakk om bildemateriale som selv bistandsadvokatene ikke har blitt forelagt, og at det følgelig må «foreligge dokumentlekkasjer fra politiet selv, eller fra forsvarerne».

Mette Yvonne Larsen er lei av å selv bli anklaget for lekkasjer.

- Vi ber om undersøkelsen fordi vi er lei av at det alltid er bistandsadvokatene som blir anklaget når det er lekkasjer. Dessuten er vi bekymret for at media skal publisere bildematerialet og gjør alt for å stoppe dette, sier hun, og påpeker at publisering av bildene vil utgjøre en belastning for etterlatte og fornærmede.

Undersøkte saken John Roger Lund leder Oslo-politiets «terrorenhet», som etterforsker terrorangrepet mot Norge 22. juli. Han bekrefter at de har mottatt et brev angående lekkasjene.

- På bakgrunn av dette har vi rapportert tilbake til statsadvokatene på dette forholdet, sier Lund til Dagbladet.

I går undersøkte han saken personlig.

- I og med at det er snakk om redegjørelse av bildematerialet, har vi gått i dialog med distriktet for å finne ut hvor det kan stamme fra. Vi kom til et svar vi har sendt tilbake til statsadvokatembetet i dag, sier Lund.

Vil ikke kommentere - Hva var svaret?

- Det kan jeg ikke uttale meg om. Det er det høyere påtalemakter som må si noe om.

- Kommer lekkasjene fra politiet?

- Jeg kan ikke si noe om innholdet i det dokumentet, svarer Lund.

- Svært alvorlig Politiet har tidligere gått hardt ut og kritisert lekkasjer i forbindelse med 22. juli, senest i januar:

- Det har tiltatt etter nyttår. Like før jul fikk bistandsadvokatene alle avhørene av fornærmede og vitner fra Utøya og Regjeringskvartalet. Etter dette har vi sett at problemet med at vitner vegrer seg for å la seg avhøre, har tiltatt, uttalte kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen i Oslo politidistrikt til NRK i januar.

- Hvor alvorlig er det dersom det skulle vise seg at de nye lekkasjene kommer fra politiet, Lund?

- Det er svært alvorlig hvis det skulle vise seg at lekkasjene kommer fra Oslo politidistrikt. Det ville vært uheldig.

Opp til Spesialenheten - Vil Spesialenheten nå iverksette etterforskning?

- Når vi nå har rapportert, så blir det opp til dem å vurdere svaret de har fått fra oss, og hva de vil gjøre videre, svarer Lund.

- SVÆRT ALVORLIG: John Roger Lund leder etterforskningen av terrorsiktede Anders Behring Breivik, og mener det er svært alvorlig hvis det skulle vise seg at lekkasjene kommer fra Oslo politidistrikt. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
- SVÆRT ALVORLIG: John Roger Lund leder etterforskningen av terrorsiktede Anders Behring Breivik, og mener det er svært alvorlig hvis det skulle vise seg at lekkasjene kommer fra Oslo politidistrikt. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

VGs ansvarlige redaktør, Torry Pedersen, er sparsom med kommentarer.

- Hva tenker VG om at bistandsadvokatene ønsker at lekkasjen skal etterforskes?

- Det har jeg ikke noen tanker om det i det hele tatt, sier Pedersen.

- Kommer dette til å påvirke VGs redaksjonelle vurderinger?

- Nei.

Torry Pedersen ønsker ikke å kommentere om VG kommer til å publisere bildene, og vil heller ikke bekrefte at bildene dreier seg om døde og skadde personer etter bomben i Regjeringskvartalet.

- Jeg kommenterer stoff vi publiserer. Stoff vi ikke har publisert ser jeg ingen grunn til å kommentere.

Vurderer grundig - Frykter dere at kildene deres kan komme i en vanskelig situasjon på grunn av en etterforskning?

- Det vi kan gjøre her er å ikke kommentere noe som kan begrense eller utvide kildegrunnlaget, svarer Pedersen.

Når det gjelder bistandsadvokatenes advarsel om at en publisering av bildene vil utgjøre en belasting for de etterlate og fornærmede, kommer Pedersen med følgende kommentar:

- Vi gjør de samme vurderingene som jeg tror Dagbladet ville gjort. Vi vurderer det grundig fra gang til gang. I dag har både Dagbladet, VG og Aftenposten publisert nye bilder av Breivik, og jeg har fått mange reaksjoner i mailboksen. Denne saken er kompleks, og man må vurdere fra situasjon til situasjon, sier Pedersen.

• Les hele brevet fra bistandsadvokatene her.

UPÅVIRKET: Ansvarlig redaktør i VG, Torry Pedersen, sier at avisas redaksjonelle vurderinger ikke blir påvirket av begjæringen om etterforskning. Foto: Berit Roald / Scanpix
UPÅVIRKET: Ansvarlig redaktør i VG, Torry Pedersen, sier at avisas redaksjonelle vurderinger ikke blir påvirket av begjæringen om etterforskning. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer