FOR MYE: Oslo Arkitektforening mener regjeringa gaper over for mye i sine planer for det nye regjeringskvartalet. Her representert ved folkefjellforslaget til Forslaget til Bjarke Ingels Group (BIG). Foto: Forslaget til Bjarke Ingels Group (BIG) / Statsbygg.
FOR MYE: Oslo Arkitektforening mener regjeringa gaper over for mye i sine planer for det nye regjeringskvartalet. Her representert ved folkefjellforslaget til Forslaget til Bjarke Ingels Group (BIG). Foto: Forslaget til Bjarke Ingels Group (BIG) / Statsbygg.Vis mer

Ber regjeringa trekke tilbake bestilling på Regjeringskvartalet

- Oslo er ikke Kuwait.

(Dagbladet): Mandag presenterte regjeringa sju forslag til hvordan det nye regjeringskvartalet i Oslo kan bli seende ut.

En rekke arkitektfirmaer har levert sine ideer til Statsbygg, som med bakgrunn i regjeringas ønsker ba om et regjeringskvartal med plass til 5700 arbeidsplasser. I tillegg skal samtlige departement, unntatt Forsvarsdepartementet, i framtida samles i kvartalet. 

Oslo Arkitektforening (OAF) mener regjeringa og Statsbygg dermed opererer med premisser som ikke er bærekraftige for Oslo sentrum og ber regjeringa trekke tilbake bestillinga. 

Oppfordres til å snu - Her ser man tydelig at området ikke tåler den utnyttelsen de seks gruppene har måttet arbeide med i sine utkast. Vi oppfordrer derfor regjeringen til å revurdere bestillinga, og se om ett eller flere av departementene kan ligge andre steder, Erik Collett, leder i foreninga.

Tirsdag gikk Kåre Willoch og Thorvald Stoltenberg ut mot regjeringas planer om å flytte Utenriksdepartementet fra Victoria terrasse. 

- Det må også vurderes om annen eksisterende bebyggelse kan benyttes, som for eksempel det Deichmanske Bibliotek. Dette vil lette på presset om enten å måtte bygge for høyt eller for tett, sier Collett.

Knuging og Kuwait For store regjeringsbygg står dårlig til nordmenns forhold til statsmyndighetene, mener han.

- Høyhus høyere enn den eksisterende høyblokka vil ha en betydelig siluettvirkning på byen som bryter med den rådende målestokk. Svære høyhus vil også lett bli et maktsymbol for Regjeringsmyndighetene, noe som ikke samstemmer med vårt ellers relativt milde sosialdemokrati. Både for tett og for høyt kan gjøre miljøet på bakkeplan både uoversiktlig og utrygt, avslutter han. 

Og Collett får støtte.

- Vi ser nå resultatene av at beslutninger som allerede er tatt, og må spørre oss om det er klokt å presse så mange nye kvadratmeter inn på et lite område i sentrum av Oslo. Fine illustrasjoner av parker og plasser klarer ikke å skjule at bylivet i flere av disse prosjektene vil knuges av bygningsmassen, sier Hege Maria Eriksson, fagsjef arkitektur ved Norsk Design- og Arkitektursenter (DOGA).

Magnus Jørgensen, faglig leder for Urbanisme ved Rodeo arkitekter, tror regjeringa kommer til å lette på kravene etterhvert. 

- Oppdraget var å belyse mulighetene i området gitt en rekke forutsetninger, så får man nå stille seg spørsmålet på nytt om disse var de rette forutsetningene. Vårt stalltips er at når det blir konkurranse om den faktiske utformingen vil kravene utnyttelsen være lavere og det blir begrensninger på høyde. Oslo er ikke Kuwait, avslutter han.

Ser fram mot 2034 Statsbygg, som er ansvarlig for bygginga av det nye regjeringskvartalet, sier til Dagbladet at de forholder seg til premissene regjeringa har gitt dem.

Departementet ser 20 år fram i tid, og sier det er en politisk beslutning om bestillinga eventuelt skal endres, slik Collett og andre tar til orde for. 

- Regjeringa har lagt til grunn at det vil være 5700 ansatte i regjeringskvartalet i 2034. Ekspertteamene viser ulike forslag til hvordan behovet for arbeidsplasser kan løses. Det er når reguleringsplanen vedtas at den formelle beslutningen om utforming av regjeringskvartalet blir fatta, sier Paul Chaffey, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. 

SER FRAMOVER: Paul Chaffey i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SER FRAMOVER: Paul Chaffey i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer