DEBATT

Beredskap er ukult

Mye har skjedd siden den kalde krigen, da beredskap var kult.

MANGLENDE BEREDSKAP: Så kommer corona-viruset til Norge og noe av det første vi får høre om er mangel på smittevernutstyr, skriver innsenderen. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MANGLENDE BEREDSKAP: Så kommer corona-viruset til Norge og noe av det første vi får høre om er mangel på smittevernutstyr, skriver innsenderen. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den kalde krigen forsvant sammen med kravet om at nybygg skulle ha tilfluktsrom. Samtidig ble vi truffet av new public management (NPM). Ansvar ble delt opp. Det offentlige ble en innkjøper av beredskap. Uten en synlig trussel fra øst ble det vanskelig. Beredskap ble ukult. Forhåndslagre ble til overskuddsmateriell. Kornberedskapen ble for dyr og vurdert som unødvendig. Kornsiloene ble til leiligheter.

I DSBs rapport «Analyse av krisescenarier 2019» kan vi lese at Norge har et veletablert smittevernregime. Så kommer corona-viruset til Norge og noe av det første vi får høre om er mangel på smittevernutstyr.

Våre beredskapslagre er tydeligvis basert på just-in-time-prinsippet. Det er risikosport i en globalisert verden. Jeg vet ikke hvor mange ganger fagdirektør Madsen i Legemiddelverket har måttet uttale seg i pressen om tomme medisinhyller. Beredskap er åpenbart ukult når trusselen ikke er synlig.

Det er usannsynlig at transport fra utlandet stanser, slo Landbruksdept. fast i fjor og nektet å opprette kornlagre. Når det kniper blir alle seg selv nærmest. Polen har nettopp demonstrert det og stanset transporten. Da er det ukult å ikke ha eget lager.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer