Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Beretning om varslet brudd

Ingress

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredagens brudd i arbeidstidsforhandlingene mellom KS og Utdanningsforbundet kom ikke overraskende. Det har ikke vært bevegelse i forhandlingene. Begge parter står steilt på sitt. Dermed blir lærernes arbeidstid tema i vårens hovedoppgjør. Der har begge parter anledning til å ta i bruk kampmidler som streik og lockout. Begge deler vil være beklagelig og ramme tusenvis av skoleelever og indirekte deres foreldre. En arbeidskonflikt vil også ramme partene hardt. Utdanningsforbundet vil ved en langvarig konflikt måtte gripe dypt i sin streikekasse. Kommunene vil havne i en bitter konflikt med en av kommunesektorens mest betydningsfulle yrkesgrupper. Selv om kommunene ikke rammes økonomisk direkte, vil en konflikt ha vidtrekkende følger og skade et samarbeidsklima som er helt nødvendig for å skape et godt læringsmiljø og som det kan ta lang tid å reparere.

Det er åpenbart at KS har stålsatt seg ved denne anledningen. Kommunenes arbeidsgiver- og interesseorganisasjon har lenge ønsket å fjerne sentrale arbeidstidsbestemmelser. Deres medlemmer, anført av rådmenn og valgte lokalpolitikere, samt et flertall av rektorene, mener, ifølge KS, at arbeidstidsavtalen er et hinder for å bruke ressursene best mulig på den enkelte skole.

Dette er Utdanningsforbundet rungende uenig i. Leder Ragnhild Lied betrakter KS' krav og holdning som en provokasjon og et angrep på lærernes mulighet til å være gode lærere. Hun frykter at fjerning av sentrale bestemmelser vil gjøre det lettere for kommunene å kutte i skolebudsjettene. Slik lærerne ser det, vil et lengre arbeidsår enn dagens 39 uker gå ut over den tida lærerne i dag bruker til for- og etterarbeid i løpet av skoleåret, med mindre de blir pålagt mer arbeid. For lærernes del er «sommerferien» både lovbestemt ferie og avspasering for lengre arbeidsuker i løpet av skoleåret. Arbeidstidsavtalen åpner dessuten for lokale variasjoner når partene er enige.

En konflikt kan også komme til å ramme partiet Høyre politisk. Selv om regjeringen ikke direkte er part i forhandlingene, har KS en valgt leder fra Høyre, Gunn Marit Helgesen. Hun har åpenbart bestemt seg for å tvinge lærerne i kne. Kan hende lykkes hun i det, men det kan bli en dyrekjøpt seier.

Hele Norges coronakart