Beretningen om en varslet krig

Anstrengende lesning om hyperaktuelt politisk tema.

BOK: Kazzab al-Abyad har en krysskulturell erfaring å formidle - selv om forfatteren er norsk og heter Steffen R.M. Sørum. Hans roman, «Fundamentalt nå», handler om å være omplantet. Rykket opp, beskåret og satt ned i en karrig norsk virkelighet.

Flerkulturell?

Jeg-personen heter Nabil og er en talentfull fysikkstudent som kom til Norge som barn. Sammen med en far som er avistegner og en yngre søster, Layla, kom han som flyktning fra krigen i Irak tidlig på 80-tallet. Om moren har han bare vage erindringer. Det fortelles at hun er død av tuberkulose; han skriker etter henne i søvne.

Nabil driver og «formaterer seg selv fra innsiden og ut». Å ha en flerkulturell identitet handler ikke nødvendigvis om å kunne velge det beste fra flere kulturer, men like mye om å føle seg identitetsløs og utydelig.

Det handler om å lete etter noe viktig, å finne verdier, uten egentlig å vite hva det er.

Rammen om fortellingen er et show på TV der Nabil er gjest; han har utgitt ei bok og skal snakke litt om hva som er selvbiografisk. Nabil drømmer det slik, men den levde erfaringen hans er ikke like lineær, logisk eller vellykket.

Uten kontroll

Sørum beskriver Nabils liv nokså iskaldt og fragmentarisk, bildene flyr heller likegyldig av gårde og tillegges tilsynelatende lik verdi enten de handler om støyen i Tokyo, Legobyggesett eller hysteri. Alt skjer i presens og i samme toneleie. Slik sett blir romanen ganske anstrengende å lese, monotont kjedelig og vanskelig å få tak på.

Men så skrus tempoet opp og «Fundamentalt nå» tar form som et fortvilt skrik.

Nabil mister kontrollen, Layla mister kontrollen, faren har allerede lenge vært uten kontroll og leseren konfronteres med en krig som ikke er den gjengse norske erfaringen, altså siste verdenskrig: «Jeg tilhører ikke denne generasjonen som ikke har opplevd krigen. Jeg lurer på om det er grunnen til at jeg føler meg som en gammel mann, selv om jeg på papiret fremdeles er ung,» reflekterer Nabil.

I valget av konfliktfelt er Sørum naturligvis svært aktuell foran en potensiell invasjon av Irak. Mer allmenngyldig er påminnelsen om at moderne kriger ikke lenger er lokale i vår globaliserte virkelighet.

«Fundamentalt nå» må leses som en politisk roman om livsviktige temaer som det ikke finnes lettvinte løsninger på.