NAKNE FAKTA:  Tronsmo er verneverdig. Her feirer Brian Larosche bokhandelens 40-årsjubileum i 2013. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
NAKNE FAKTA: Tronsmo er verneverdig. Her feirer Brian Larosche bokhandelens 40-årsjubileum i 2013. Foto: Anders Grønneberg/ DagbladetVis mer

Beretningen om et varslet mord

Å ikke anerkjenne Tronsmo som en verneverdig naturherlighet, er kulturell vandalisme og bør fordømmes på det sterkeste.

Meninger

Det måtte jo skje. Tronsmos Bokhandel har vært for god til å være sann. At vi i lille Oslo, denne mikroskopiske storbyen oppunder polarsirkelen, skulle ha utviklet et slikt gnistrende fyrverkeri av en butikk, har vært på grensa til naturstridig. Men Norge er et merkelig land. At vi har verdens beste skiløpere, er en selvfølge. Mer forunderlig er at vi plutselig har verdensmesteren i sjakk, vinneren av Nobelprisen i medisin eller en forfatter som vinner en av klodens mest prestisjefylte, internasjonale litteraturpriser.

Sistnevnte heter Per Petterson og er en av de som har bidratt til å gjøre Tronsmos Bokhandel i Kristian Augusts gate 19 til en kulturell og litterær oase. Endelig utslettelse har flere ganger truet Tronsmo, men takket være heltemodige ildsjeler er den der fortsatt. Den ligger der som et intellektuelt vannhull for tusenvis av mennesker, men den befinner seg dessverre i en ørken av uforstand.

I går kom beskjeden om at eventyret er over. Eller «utkastelsesordren», som det så militært heter i eiendomsbransjen. Huseieren Entra forlanger at Tronsmo må ut av sin lokaler i løpet av kort tid. Entra hevder lettere oppgitt at forhandlinger med Tronsmo ikke har «ført fram». Men så vidt vi vet har Tronsmo fått tilbud det ikke bare er mulig å avslå. Det er nødvendig.

Entra vil rive Tullingården og bygge et hus som skal bli det juridiske fakultet. Tronsmos ledelse er i «forhandlinger» blitt spurt om man kunne tenke seg å gå over til å selge juridisk faglitteratur! Makan til blanding av mafiaretorikk og åndelig lobotomi. Den som foreslår noe slikt, har ikke peiling på ideen om kulturmangfold, fantasi, overraskelse, uavhengighet, fargerikdom, kunstforståelse og dannelse som Tronsmo består av. Å ikke anerkjenne Tronsmo som en verneverdig naturherlighet, er kulturell vandalisme og bør fordømmes på det sterkeste. Det gjøre tusenvis av mennesker mens dette skrives, på sosiale medier. Fortvilelsesnivået er høyt. Makt, som Jens Bjørneboe skrev, er ikke annet enn adgang til å påføre andre mennesker smerte.