Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bergen blir en blandet landhandel

Han har blitt varmere i direktørtrøya, Bergensfestspillenes Anders Beyer.

SJØSATTE FESTSPILL: Franske Water Fools inntar Lille Lungegårdsvann i Bergen under årets Festspill. Foto: FiB
SJØSATTE FESTSPILL: Franske Water Fools inntar Lille Lungegårdsvann i Bergen under årets Festspill. Foto: FiB Vis mer
Kommentar

- Det brede blir bredere og det smale smalere, sier han om årets program, som ble sluppet i går.

Blir Festspillene heldekkende av det?

Bredden har i hvert fall foreløpig ikke vært noe problem under Beyer, som har trumfet all kritikk av en litt konturløs bredde og folkefrieri med stadig rekorder i billettsalget.

Bredden blir neppe forsømt i år heller. Festplassen ved Torgalmenningen breier seg ut og blir til «Festspillplassen», som inviterer folket til alskens scener under overskrifter som Melodonten, Parabolen, Paraplyen og Tullemutten. På scenen innomhus følger Judy Collins med Thomas Dybdahl opp det populære, og ellers mangler det ikke på show og moro, for dem som er ute etter det: fra Water Fools på Lille Lungegårdsvann til Cirkus Cirkør i Grieghallen.

Men hva har Festspillene å by på, for de av oss som gjerne reiser dit for opplevelser som kunstnerisk er litt utenom det vanlige?

Her satser Beyer stort på Philip Glass. Åpningsforestillingen er den sagnomsuste, såkalte kultfilmen «Powaqqatsi - Life in transformation» og Glass følges opp på konsertfronten umiddelbart etter med PGE Retro.

Her snakker vi virkelig om oldies but goodies, «Powaqqatsi» er fra 1988 og konserten viet verker fra 1969- 1983. Men la gå, det er ikoniske verker fra nyere musikkhistorie vi snakker om.

Og vi snakker om mer. Ikke minst at Beyer har tatt et lite krafttak der han tidligere har skøytet over, på kresne konserter med fine musikere, uten fjonge fanemerker. Slik får vi kunstnere som Andras Schiff, Concerto Köln og Jordi Savall, i tillegg til våre hjemlige enere: Christian Ihle Hadland, Håvard Gimse, Lise Davidsen (årets norske stjerneskudd), Trondheimsolistene Vertavo - og Leif Ove Andsnes.

Andsnes fronter også det såkalte Crescendo-programmet som åpnet i fjor, og som fortjenstfullt er styrket betydelig i år. Det dreier seg om et samarbeidsprosjekt mellom Bergensfestspillene, Barrat-Due og Oslo-Filharmonien der raust med fremragende ungt talent presenteres sammen med mentorer, som, ja for eksempel Andsnes og Janine Jansen. Alene dette er en reise verd.

Og ikke å forglemme: «Falsche Welt, dir trau ich nicht!», Peter Konwitschnys sammenstilling av tre Bach-kantater til en scenisk fortelling om en kvinneskjebne, et av årets Festpillinnslag som vekker de aller høyeste forventningene.

Ellers er jazzfronten betimelig inndekket bla. a. med Palle Mikkelborg og Tord Gustavsen, og på teaterfronten får vi Strindbergs «Et Drømspel», med Lena Endre, Mikael Persbrandt og Thomas Hanzon.

Og jominsanten har de ikke fått sneket inn Festspillenes nye styreformann, Magne Furuholmen, han som nylig ble lansert i sitt nye verv av kulturminister Linda Hofstad Helleland som om Festspillene skulle ha vært direkte underlagt Kulturdepartementet.

Han er involvert i forestillingen «Apparatjik», om den såkalte apekvinnen som også spilte en rolle i Norges lite ærerike historie om forholdet til det fremmede.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media