Bergen er byen og romanen er «Bergeners»

Tomas Espedal byr på en real vennefest i sin nyeste bok.

Bergenspatriot: Den prisbelønte forfatteren Tomas Espedal er aktuell med en ny roman, «Bergeners». 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
Bergenspatriot: Den prisbelønte forfatteren Tomas Espedal er aktuell med en ny roman, «Bergeners». Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Hun er fra Oslo, han er fra Bergen, det er som å være to elskere fra hver sin side av universet, som Shakespeare skriver.» I Espedals nye bok står kjærligheten og geografien som motsetninger, eller kanskje er det forfatterens kjærlighet til Bergen som gjør at han aldri klarer å dra etter henne han hevder å elske.

Det er et godt utgangspunkt for en roman, men «Bergeners» forsøker aldri å bli det. I stedet blander Espedal dagbokbetraktninger, dikt, noveller og brev, slik han har gjort før med stor suksess, blant annet i den Nordisk Råds Pris-nominerte «Gå».

Heimstadsdiktning Bokas tittel indikerer at Espedal har latt seg inspirere av James Joyce's «Dubliners», men hadde det ikke vært for navnelikheten, og en passjasje hvor han «ser» Joyce i Bergen, hadde det ikke falt meg inn.

Fra et samlivsbrudd i New York tar boka oss med på en rekke reiser, i verden, i barndommen, i Espedals sosiale liv. For hovedpersonen, som skifter mellom å  være en «han» og en «jeg» ligger tett opptil Espedal selv. Men det bli selvfølgelig igjen en restplass av fiksjon i det noe skrives ned.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer