Bergen er klar

BERGEN (Dagbladet): I dag åpner kongeparet den store kulturfesten i Bergen. Generalprøven i går kveld og natt til i dag gir løfter om et spektakulært show.

Ole Edvard Antonsen, Karoline Krüger og Sissel Kyrkjebø er de mest sentrale aktørene.

- Det virker storslagent og flott, sier Ole Edvard Antonsen, som har fått plass på toppen av Sjøfartsmonumentet. Derfra spiller han sin egen komposisjon «Landscape» og «Vitae Lux» av Frode Alnæs. På den store scenen synger 15 år gamle Kristine Gulbrandsen.

- Spennende

- Veldig spennende. Jeg gleder meg, sier Karoline Krüger. Hun synger det eldste kjente verdslige verket, «Carmen Gratulatorium», som ble skrevet til bryllupet i Haakonshallen i 1281. Deretter følger hun opp med «Margaretas vise» av Erik Bye.

Fra klokka 18.00 i kveld skal hele Bergens historie bølge over Torgalmenningen, iscenesatt og fortalt av forfatter Gunnar Staalesen. Gjennom to timer skal skuespillere, operasangere, dansere, musikere og artister formidle historien fra en stor scene midt på den store plassen og fra toppen av Sjøfartsmonumentet.

Etter to timer vil Sissel Kyrkjebø avslutte det hele med å synge Bergenssangen.

Selve åpningsfesten varer fram til søndag kveld og består av 160 store og små arrangementer. Produsent Sølvi Rolland og regissør Anders Døving jobbet hektisk under generalprøven i går kveld og utover natta. Mye skal falle på plass, fra 200 udisiplinerte buekorpsgutter til et lysshow i kontinuerlig forandring.

Fra Torgalmenningen forflytter kong Harald og dronning Sonja seg over til Grieghallen, hvor den italienske komponisten og dirigenten Luciano Berio vil lede Bergen Filharmoniske orkester og Neue Vocalisten Stuttgart.

Mer fest

De som vil ha mer fest kan finne det i Teatergarasjen, som byr på teater, show, musikk, billedkunst og poesi. Eller i Logen, hvor Frode Rasmussen inviterer til sirkus, i Korskirken, hvor det blir korkonsert med studentkoret KOR-INTER, i Danseteateret, hvor det blir en forestilling med fire mannlige og fire kvinnelige dansere. Eller et av de mange andre stedene hvor kulturen tar plass.

leif.stang@dagbladet.no

ER MED: Ole Edvard Antonsen og sangtalentet Kristine Gulbrandsen.