Bergen får gateavis

Gateavisa =Oslo får søster i Bergen. Gateavisa i Bergen skal lages etter modell av =Oslo som feirer jubileum på fredag.

-  Bergen trenger en gateavis, mener Ralph von Minden, prosjektleder ved Senter for arbeidslivsforberedelse (ALF) i Bergen. Senteret gir opplæring og arbeidstrening til sosialt yrkeshemmede, rusavhengige og folk med psykiske problemer. Nylig lyste de ut stillingen som ansvarlig redaktør for en gateavis etter idé fra =Oslo, magasinet som selges av blant andre tiggere og rusmisbrukere.


-  Jeg tror vi kan lage en vel så god avis her som i Oslo. Alle tiggerne jeg kjenner synes dette er veldig positivt, sier Terje Lillemoen.

Han er tidligere rusmisbruker og har fått jobb som vaskehjelp og vaktmester ved senteret. Han kjenner mange som ønsker å bidra til avisa.

Stort behov

-  Folk kan gå hjem og føle at de gjør noe samfunnsnyttig. Man føler seg ikke mye nyttig når dagens eneste gjøremål er å hente medisiner, sier han.

Ralph von Minden legger lista hakket høyere enn =Oslo. Planen er at brukerne både skal selge og produsere magasinet, under ledelse av en ansvarlig redaktør.

-  Mange her er faktisk ganske høyt utdannet. De har bare trådd litt feil, sier Terje Lillemoen.

Ralph von Minden håper å ha en redaktør på plass i løpet av høsten, og forhåpentligvis er de to første numrene på gata før nyttår. De har fått 400 000 kroner av Bergen kommune for å starte opp gateavisa, som ennå ikke har fått noe navn. Men den skal ikke hete =Bergen. I motsetning til =Oslo, blir den ikke reklamefri.

BERGENSAVISA: Prosjektleder Ralph von Minden (t.v.) leter etter redaktør til gateavis i Bergen. Avisa skal etter planen på gata allerede i høst, og Terje Lillemoen (t.h.) vet om mange som vil være med og selge avisa. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN
BERGENSAVISA: Prosjektleder Ralph von Minden (t.v.) leter etter redaktør til gateavis i Bergen. Avisa skal etter planen på gata allerede i høst, og Terje Lillemoen (t.h.) vet om mange som vil være med og selge avisa. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN Vis mer

Går så vidt rundt

Redaktør Vibeke Omberg hilser sin bergenske halvsøster hjertelig velkommen.

-  Det er kjempespennende, sier hun. =Oslo kommer ut hver sjette uke. De to første utgavene solgte i 70 000 eksemplarer. Nå ligger salget i overkant av 40 000 per nummer.


-  Vi har klart å få det til å gå rundt, men det har vært tøft. Økonomisk er vi fortsatt veldig avhengige av frivillig hjelp. Vi trenger flere millioner for å få til alt det spennende vi ønsker å gjøre, sier hun.

Feirer med Surferosa

For øyeblikket huser =Oslo tre og en halv ansatte, to sivilarbeidere og to fra Aetat, i tillegg til de over 400 selgerne. Omberg legger ikke skjul på at det har vært en stor jobb, men hun tror bergenserne har all grunn til å lykkes.

-  Jeg kunne godt tenkt meg et samarbeid med dem, sier hun.

 =Oslo har ettårsjubileum på fredag og feirer med konsert på Rådhusplassen. Blant bidragsyterne er Surferosa, Gatas Parlament og Silje Nergaard.