Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bergen lever

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONSERTVIRKSOMHET: Fredag kveld fikk stolte bergensere bivåne det gigantiske Rolling Stones-sirkuset i pittoreske omgivelser utenfor Bergenhus festning. Med det ble det en gang for alle bevist at overdådige produksjoner og problematisk logistikk ikke lenger er et hinder. Bergenserne kan nå få oppleve de store verdensartistene ansikt til ansikt på hjemmebane. En slik tilstelning er naturligvis en stor triumf for arrangører så vel som det lokale publikum, men når lista er lagt høyt, begynner alltid faremomentene å gjøre seg gjeldende.

STORKONSERTER i Bergen er ikke noe nytt fenomen. Etter at Koengen åpnet for virksomhet i 2002, har både Elton John, David Bowie og de aldrende tungrockerne Black Sabbath holdt konserter på gressmatta utenfor festningen. Arrangementene har stort sett begrenset seg til én gang i året og folkefestaspektet blir derfor et godt salgsargument. Arrangørene bak Stones-konserten Bergen Live har gjennom lang fartstid i Bergenfest opparbeidet seg solid faglig kompetanse på området og besto fredagens eksamen med glans.

SLIKE TRIUMFER sender også ut signaler til mindre erfarne aktører med gull i kikkerten. Tendensen har allerede begynt å melde seg. Byrået Consertmix satte tidligere i år opp konsert med heavy metalpionerene Deep Purple på samme sted og uttalte til en Bergensavis at de forventet å selge rundt 10 000 billetter, realiteten ble en ganske annen. Med drøye 3000 besøkende, var den ubarmhjertige beskjeden at ikke alt som har glimret, er gull.

UTFORDRINGEN I tida som kommer blir derfor at de ulike aktørene viser en sober tilnærming til hva som slipper gjennom nåløyet. For mange hasardiøse stunts kan fort trette ut de store massene man er avhengig av for å dra i land arrangement av et slikt format. Da kommer man ikke unna folkefestaspektet og det er en gruppe som fort kan falle fra om man ikke trår varsomt. I siste instans kan det gjøre at kvalitetsarrangement blir skadelidende. Det ville i så fall være synd. Det har vært en møysommelig og grundig prosess å bygge opp en konsertkultur av dette kaliber i Bergen og den bør man verne om slik at byen kan fortsette å være et godt supplement til mer sentrale Oslo som en viktig konsertarena.