Bergen raser mot regjeringa: - Sørg for at TV 2 blir her

Tverrpolitisk opprør mot regjeringas behandling av TV 2.

SAMMEN FOR TV 2: Harald Schjelderup (Ap) og Martin Smith-Sivertsen (H) går sammen for å få fortgang i TV 2s dialog med regjeringa. De kan ikke akseptere mer usikkerhet rundt kanalens framtid i Bergen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SAMMEN FOR TV 2: Harald Schjelderup (Ap) og Martin Smith-Sivertsen (H) går sammen for å få fortgang i TV 2s dialog med regjeringa. De kan ikke akseptere mer usikkerhet rundt kanalens framtid i Bergen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Torsdag flørtet TV 2 åpent og heftig med tanken om å tre ut av rollen som kommersiell allmennkringkaster, og heller flytte til Oslo og legge ned deler av nyhetssatsinga.

Årsaken er at TV 2 ikke føler de får nok igjen av staten for å ta på seg allmennkringkasteroppdraget, som blant annet tvinger kanalen til å ligge i Bergen. 

I Bergen er man nå bekymra for at flørten skal utvikle seg til en romanse, og at «TV 2 + Bergen = sant» snart er en saga blott. Et tverrpolitisk byråd ber nå kulturminister Thorhild Widvey (H) få opp farta, og sørge for at TV 2 blir i Bergen ved å gi kanalen de pengene den vil ha for å bli ved sin lest. 

- Widvey somler - Vi har vært bekymra lenge, spesielt da regjeringa la fram NRK-meldinga for Stortinget og en ny avtale med TV 2 ble skjøvet fram i tid. Mange tar for gitt at TV 2 vil fortsette med nyhetsproduksjon i Bergen, men det kan man ikke gjøre, sier Harald Schjelderup, byrådsleder i Bergen for Arbeiderpartiet. 

Han mener regjeringa nøler for mye, og ber kulturminister Thorhild Widvey (H) sporenstreks gi TV 2 et tilbud de kan akseptere, så hele Vestlandet kan vite at kanalen fortsatt blir en Bergens-kanal. 

- Dette er ikke bare viktig for Bergen, men også for demokratiet i Norge, som trues av at regjeringa somler. Vi forventer at Widvey setter seg ned med TV 2 umiddelbart, og det kravet som kommer fra oss nå er tverrpolitisk. Frp og Høyre i Bergen er helt enig med oss når vi sier at ting må skje nå, sier Schjelderup. 

- Syns du Widvey somler?

- Ja. Det gjør gjør hun. 

Høyre ut mot Høyre Schjelderup får støtte fra sin politiske rival Martin Smith-Sivertsen, som var byrådsleder i Bergen fram til valget i år. Smith-Sivertsen legger nå press på egen statsråd og regjering.

- Det er viktig for meg at regjeringa avklarer denne saken snarest, og det er viktig for mediebildet at vi har en kringkaster utenfor Oslo. I Bergen satser vi på media. Det er helt nødvendig at det kommer en avklaring snarest, sier han.

- Hvordan er et Bergen uten TV 2?

- TV 2 er en berikelse for Bergen, og jeg kan nesten ikke forestille meg byen vår uten TV 2 her, sier han. 

- Ap var tregere Den offensive verbale nedbøren fra vest møtes med høytrykk og tordnende motvind i Kulturdepartementet på andre sida av fjellene.

- Å hevde at vi somler i denne saken har ingen rot i virkeligheten. Denne regjeringen sørget allerede i februar for å forlenge gjeldende avtale ut 2016, og har halvannet år før den løper ut, varslet Stortinget om at vi vil utlyse en ny, sier statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag til Dagbladet.

Han minner spesielt Harald Schjelderup om at den rødgrønne regjeringa som satt i åtte år brukte lengre tid på å få en avtale med TV 2 på plass forrige gang den løp ut. 

- Kravene til egenproduserte nyheter og lokalisering i Bergen ligge fast. Jeg opplyser gjerne Schjelderup om at TV 2 i hele 2010 sendte et helt år uten avtale med staten, forrige regjering utlyste ny avtale under tre måneder før den gamle utløp, sier han.

SOMLER IKKE: Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag sier regjeringa jobber med en ny avtale med TV 2. Foto: Regjeringa
SOMLER IKKE: Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag sier regjeringa jobber med en ny avtale med TV 2. Foto: Regjeringa Vis mer