Bergen stopper sex og skrekk i skolen

Skolebyråd vil ikke ha leseprosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): Foreningen !Les vil ha ungdom til å lese bøker, men kritiseres nå for å ta i bruk sexskildringer og skrekkfilm for å få det til.

I Bergen kan elevene se langt etter horror og sex i undervisningen.

Etter å ha blitt gjort kjent med virkemidlene som benyttes i «Aksjon txt: Den andre siden», stanser skolebyråden i Bergen nå leseprosjektet.

- Uegnet for skolen

Aksjonen henvender seg i utgangspunktet til 145 000 elever i ungdomsskolen, og består av en bok med tekstutdrag og en kortfilm på dvd.

Kortfilmen er i grøssersjangeren, og har blant annet blitt vurdert som uegnet for barn under 15 år av seniorrådgiver Berit Andersen i Medietilsynet, ifølge Nrk.

Tomas Moltu (KrF), byråd for barnehage og skole i Bergen, reagerer sterkt på aksjonen.

- Jeg kommer til å ta dette opp på den byomfattende rektorsamlingen like over høstferien. Skolen skal ikke være et sted hvor elever føler ubehag og engstelse og opplever at deres egne grenser flyttes. Barn skal ikke eksponeres for sex, vold og skrekk i skoletiden, sier Moltu.

<b>SKREKK OG GRU:</b> Her er filmen som sammen med den tilhørende pocketboka har fått elever, foreldre og nå også politikere til å reagere. Skjermbilde: «DEN ANDRE SIDEN»/FORENINGEN !LES
SKREKK OG GRU: Her er filmen som sammen med den tilhørende pocketboka har fått elever, foreldre og nå også politikere til å reagere. Skjermbilde: «DEN ANDRE SIDEN»/FORENINGEN !LES Vis mer

Overrasket og skuffet

Ketil Kolstad, daglig leder i Foreningen !Les, synes det er trist at skolebyråden i Bergen går til så drastiske skritt.

- Jeg er overrasket og skuffet. Aksjonen er veletablert og har hatt god effekt. For hvert år er det stadig flere som ønsker å delta. Årets utgave har pågått i to måneder og flere skoler er allerede ferdige med den, men det er typisk at politikerne først reagerer når en mor i Fredrikstad roper «ulv!», sier Kolstad til Dagbladet.no.

Han påpeker dessuten at Tomas Moltu tar feil når han i pressemeldingen hevder at materialet er rettet mot barn helt ned i 11-årsalderen.

Aksjonen er for ungdomsskoleelever mellom 13 og 16 år, en aldersgruppe Kolstad mener tåler innholdet godt.

Bryter med verdigrunnlaget

I tillegg til grøsserfilmen har flere elever og lærere reagert på at enkelte av teksutdragene inneholder seksuelle skildringer.

- Vi velger ut de beste utgivelsene fra det siste året til pocketboka, den skal reflektere mangfoldet og kvaliteten innen norsk ungdomslitteratur. Det er tilfeldig at både Tor Fretheim og Ingelin Røssland, forfatterne bak de to tekstene som har vakt flest reaksjoner, er med i år, men vi er jo selvsagt klar over det. Folk har forskjellige terskler for hva de synes er støtende, og alle tekstene trenger ikke å passe for alle, sier Kolstad.

Kolstad mener filmen og boka Foreningen !Les presenterer er ganske uskyldige greier sammenlignet med mye annet barn selv oppsøker, for eksempel på internett. Byråden synes ikke dét er formildende.

- Barn kan selvsagt bli eksponert for langt verre, men det er stor forskjell på om de oppsøker dette selv eller om det formidles i den offentlige skolen. Slik jeg ser det bryter denne aksjonen med kultur- og verdigrunnlaget i skolen, og det er jeg egentlig overrasket over at de ikke har sett selv, sier Moltu til Dagbladet.no.

Byråden understreker at de har brukt Foreningen !Les i forbindelse med andre leseprosjekter, og at han vil følge opp samarbeidet også i framtida.

- Jeg har gitt beskjed om at jeg ønsker at denne siste pakken skal stanses, jeg tar ikke stilling til andre ting Foreningen !Les har gjort, som jeg vet har vært bra, sier Moltu.

REAGERER: Tomas Moltu (KrF), byråd for barnehage og skole i Bergen, går inn for å stanse prosjektet til Foreningen !Les.
SKUFFET: Ketil Kolstad, daglig leder i Foreningen !Les, synes det er trist at skolebyråden vil stanse prosjektet «Den andre siden».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer