Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bergen virker ikke lenger stiv og konservativ. Nå er det Høyre som styrer

CNN meldte i sommer at Bergen ligger an til å bli verdens tredje rikeste by innen 2025. Skal vi komme dit må vi holde stø kurs fremover.

Vakker men stivbeint: Da jeg flyttet dit for å studere, fremsto Bergen som en vakker og attraktiv studentby, men med et stivbeint og lukket næringsliv, skriver Magnus Jensen.  AFP PHOTO  ERIC PIERMONT
Vakker men stivbeint: Da jeg flyttet dit for å studere, fremsto Bergen som en vakker og attraktiv studentby, men med et stivbeint og lukket næringsliv, skriver Magnus Jensen. AFP PHOTO ERIC PIERMONT Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da jeg flyttet fra østlandet til Bergen for å studere, fremsto Bergen som en vakker og attraktiv studieby, men med et noe stivbeint og lukket næringsliv. For oss på Høyden var det naturlig å tenke at vi etter endte studier måtte flytte til en by hvor det fantes jobber. Vi som ikke var født og oppvokst i Bergen hadde jo ikke bergensk-klingende etternavn. Og vi hadde ikke medlemskap og vennekrets fra ærverdige buekorps: Tvert imot var det avisoppslag (mer enn en gang) av studenter som kastet bøtter med vann ned på marsjerende buekorps i beste eksamenstid i ren irritasjon over høylytt tromming i smale, ekkofylte smau etter lesing til langt på natt. Ingen god søknad i kampen om de få tilgjengelige jobbene i et noe nepotistisk system. Synderen var selvsagt alltid en innflytter og ofte en østlending.

Det kan godt hende at koblingen mellom etternavn og jobbmulighet ikke var like sterk som vi hadde inntrykk av, men det var ingen tvil om at hjerneflukt var et ord vi hørte ofte. Universitetet i Bergen utdannet økonomer, ingeniører og forskere i hopetall, men det var næringslivet andre steder i landet som ansatte, spesielt på østlandet. Med et hederlig unntak i Statoil og Hydro, men de var den gang som nå konjunkturavhengige, og vi fikk med oss forrige lavkonjunktur; vi vet derfor godt hva dagens studenter føler på kroppen. IT-bølgen herjet, og det var mange av mine medstudenter som flyttet til attraktive jobber i andre byer som halvstuderte røvere - og som få år senere, da boblen sprakk, skulle slite med å komme seg tilbake.

Byen virket stiv og konservativ. Og det var faktisk Arbeiderpartiet som styrte.

Nå, nesten 20 år senere, ser det bedre ut. Næringslivet fremstår ikke som like stivbeint og lukket. CNN melder at Bergen, som sentrum for shipping, olje- og energiindustri og marin forskning, om noen år vil være verdens tredje rikeste by målt i verdiskaping per innbygger. En slik vekst fordrer politisk ledelse som vet å legge til rette for fremvekst av nye arbeidsplasser, som evner å utvikle byen slik at de som kommer hit også ønsker å bo her, og som kan samarbeide med utdannings- og kulturinstitusjoner til berikelse for oss alle.

Byen fremstår ikke lenger som stiv og konservativ. Og nå er det Høyre som styrer!

For det er faktisk slik at det er det reaksjonære som fremstår som konservativt. Det konservative ivaretar og videreutvikler, og skaper, om noen spennende år, verdens tredje rikeste by.

Bergenserne skal igjen velge sine bystyrerepresentanter. Ingen grunn til å skifte kurs nå!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!