Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bergens-studenter hentet og restaurerte Listhaug-maleriet

Først skapte kunstverket sjokk og vantro, så ble det malt over. Nå har det fått nytt liv i et studentkollektiv.

FREM IGJEN: Etter fire flasker neglelakkfjerner fikk studentene frem maleriet av Sylvi Listhaug. Nå henger det på veggen i et studentkollektiv i Bergen. Foto: Privat
FREM IGJEN: Etter fire flasker neglelakkfjerner fikk studentene frem maleriet av Sylvi Listhaug. Nå henger det på veggen i et studentkollektiv i Bergen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag dukket det opp et veggmaleri med Sylvi Listhaug som motiv på en vegg i Bergen. På bildet er den tidligere justisministeren korsfestet, med mikrofoner og roser foran seg. Natt til onsdag ble det malt over med sort spraymaling, før det natt til torsdag ble stjålet av en gjeng studenter.

Samlet kollektivet

GÅR AV: Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister. Video: NTB Scanpix. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi gikk forbi på vei til butikken og så det hadde begynt å prelle av, sier Ingrid Sofie Wentzel til Dagbladet.

Hun visste at kunstverket var malt på lerret, og skjønte at det var mulig å ta det ned.

- Det utgjorde jo ikke noen funksjon der det hang når det var malt svart. Jeg snakket med hun ene jeg bor med om å ta det ned, og så ville sistemann i kollektivet og kjæresten hennes være med, sier Wentzel.

Sto opp midt på natta

Det var Bergens Tidende som først omtalte saken. Til avisa forteller Emma Grace Knox, som bor i kollektiv med Wentzel, om hvordan de fikk med seg maleriet usett.

– Alle i kollektivet satt på alarm klokka 03.20 den natta. Da har folk gått hjem fra byen, og det er stille i gatene. Så kledde vi på oss, og gikk til hjørnet der maleriet hang og tok det ned på rundt 20 minutter. Vi var redde for å bli oppdaga.

Kollektivet prøvde blant annet skurekrem, klor og vodka før de fant mirakelkuren og fikk fjernet den svarte malingen.

– Det som til slutt fungerte var neglelakkfjerner. Totalt måtte vi bruke fire hele flasker for å få fram hele bildet av Listhaug igjen. Hele leiligheten stinka, sier Anna Bjørnflaten til Bergens Tidende.

URIMELIGE PÅSTANDER: Ap-leder Jonas Gahr Støre mente Sylvi Listhaug kom med urimelige påstander, men er mer bekymret for de som ikke har den beskyttelse som han selv har. Video: Emilie Rydning / Reporter: Trym Mogen / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Viktigere ting enn Listhaug

Wentzel vil ikke uttale seg om det politiske budskapet i maleriet, men har allerede rukket å bli knyttet til det.

- Nå er jeg veldig glad i kunstverket, etter å ha brukt flere timer på å fjerne den svarte malingen, sier hun til Dagbladet.

- Og så synes jeg det finnes viktigere ting enn Sylvi Listhaug, sånn som det som står på siden av bildet, Palestina og Jemen for eksempel. Man mister lett fokus, sier hun.

AFK er kjent i Bergen som gatekunstner og har laget flere gatemalerier i byen tidligere. Verket har han kalt «Making a martyr - distracted by polarization».

- EN FJÆR BLE TIL FEM HØNS: FrP-veteran Carl I. Hagen var ikke imponert over Erna Solbergs håndtering av Listhaug-saken. Video/reporter: Emilie Rydning / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Mens vi krangler oss imellom, mister vi de hendelsene som har ført oss hit ut av syne, skriver vedkommende, som har valgt å ha skjult identitet, sa AFK til Dagbladet.

- Kanskje vi skal ta inngangspenger?

Både studentene og Bergens Tidende har kontakta kunstneren, uten å få svar. Hvis ikke AFK vil ha maleriet tilbake, mangler det ikke på tilbud fra venner, forteller studentene.

- Noen har spurt om de kan kjøpe det for 6000 kroner. Kanskje vi må ta 50 kroner i inngangspenger for å se det? Vi er tross alt fattige studenter, sier Wentzel til Bergens Tidende.

Ingen kommentar fra Listhaug

Listhaug har ikke ønsket å kommentere kunsten.

- Det bruker jeg ikke tiden min på, sa Listhaug til TV 2 tirsdag.

Listhaugs tidligere rådgiver Espen Teigen kommenterte bildet slik: «Selvsagt tåler vi det. Er det noen som ikke tåler det?

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!