Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Bergensere er litt som folk fra San Fransisco

Ingenting er hellig for animatørene Matt Stone og Trey Parker. Nå er de på plass på Mediedagene i Bergen for å snakke om hvordan de skapte South Park.

- Bergen er topp. Vi har bare opplevd strålende sol og hyggelig folk i badedrakter. Men bergensere er litt som folk fra San Francisco, har jeg inntrykk av. De bare babler i vei om hvor fin byen deres er, sier Matt Stone til Dagbladet. Sammen med barndomsvennen Trey Parker står han bak animasjonsserien South Park, den mest sette serien i humorkanalen Comedy Centrals historie. Til tross for at kultserien er på sin tiende sesong, har ikke satiren blitt dempet med årene. Fredag skal gutta snakke om sine erfaringer for norske mediefolk.

Tom Cruise i skapet

Vi har ikke akkurat planlagt hva vi skal snakke om. Vi må få en følelse av hva folk vil ha først, sier Parker. Det er imidlertid sannsynlig at de vil touche innom sensur. På høsten i fjor lagde South Park-gutta overskrifter med episoden «Trapped in the closet», der det ble sådd tvil om Tom Cruises seksuelle legning. I episoden sitter Cruise inne et skap mens Nicole Kidman og scientolog-kamerat John Travolta forsøker å lokke ham ut.

Cruise svarte med å kontakte eieren av Comedy Channel, Viasat, som også har rettighetene til «Mission Impossible 3». Beskjeden var klar: Hvis Comedy Central sendte reprisen ville han ikke gjøre pr-aktiviteter for Mission Impossible. Han truet også Paramont med søksmål hvis de viste filmen i Storbritannia.

- Vi var ikke superfornøyde, men jeg tror det bare slo tilbake på gamle Tom. Episoden ble bare mer sagnomsust og etterspurt. På syttitallet gikk det kanskje an å si «la oss gravlegge denne serien, hehe», men i dag har man internett. Det er en umulig oppgave å sensurere som før, sier Stone.

Scientologi-satire

Tidligere i år sluttet soullegenden Isaac Hayes, som spilte den syngende kokken Chef, å medvirke i South Park. Han likte ikke at Parker og Stone tullet med Scientologikirken, som han selv er medlem av.

- Det er hans fulle rett å gi seg, men det blir litt rart om det er på grunn av religiøse spørsmål, siden vi har tullet med nesten alle andre religioner. Da han bestemte seg for å gå offentlig ut for å ta avstand fra serien ble vi tvunget til å svare på tiltale, sier Stone. South Park-guttas avskjedshilsen var å fremstille Chef som barneovergriper, som til slutt falt ned fra en bro og ble spist opp av ville dyr. Alt etter å ha blitt hjernevasket av menigheten «Super Adventure Club».

 VILLIGE:  South Park-skaperne Matt Stone og Trey Parker kom til Bergen for en enveisbillett og dekket opphold. Foto: ODDMUND LUNDE
VILLIGE: South Park-skaperne Matt Stone og Trey Parker kom til Bergen for en enveisbillett og dekket opphold. Foto: ODDMUND LUNDE Vis mer

- Mer liberalt samfunn

South Park-gutta føler ikke at de har blitt mer sensurert med årene. Snarere tvert om. - Man har typer som Michael Moore, som syter og klager over at folk forsøker å stoppe hans prosjekter. Men folk står jo i kø for å putte penger i filmen hans. Han har tjent 130 millioner dollar. Han har ingenting å klage over. Og det har ikke vil heller. Vi får gjøre hva vi vil, sier en ivrig Parker.

- Vi føler ikke at det har blitt mindre liberalt med George Bush i Det Hvite Hus. Det kunne gjerne vært sånn, så hadde det vært lettere for oss å skrive, men det er ikke fakta, Hele samfunnet har blitt mer liberalt, og det er mulig at vi kan ta en liten del av æren for utviklingen de siste årene, sier Stone.

- Er det noe dere ikke har tullet med?

- Vi har ikke tullet med The Nation of Islam. Vi trodde at vi skulle få problemer da vi gjorde narr av Saddam Hussein. Og særlig scientologene. Men ingenting skjedde. Vi kommer til å holde på til vi blir drept, ler Stone.

CHEF OG BARNA: I sin siste episode ble South Park-figuren Chef gjort til barneskjender og hjernevasket sektmedlem. Det likte scientologikirke-medlem Tom Cruise dårlig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling