SKUMLE BERGENSERE: Skurkene i filmen «Trolls» spiser lykketroll og heter «bergensere». Foto: 20th Century Fox
SKUMLE BERGENSERE: Skurkene i filmen «Trolls» spiser lykketroll og heter «bergensere». Foto: 20th Century FoxVis mer

Filmen «Trolls»:

- Bergensere har en veldig påståelig dialekt. Mange høyprofilerte bergensere som Hans-Wilhelm Steinfeld og Davy Wathne er jo litt brautende

I amerikansk storfilm er skurkene bergensere. 

(Dagbladet): I kinofilmen «Trolls», som ruller over kinolerretet i disse dager, havner bergensere i et noe uheldig lys. Skurkene i barnefilmen, som spiser de søte lykketrollene, kalles nettopp «bergensere».

De skumle bergenserne bor under en regnsky, og spiser småtroll for å bli lykkelige.

I originalversjonen heter skurkene «bergens» og bor i «Bergen Town». Eva Moe, markedsdirektør i 20th Century Fox Norge, forklarer at de var svært usikre på om de skulle kalle dem for «bergensere» i den norske oversettelsen.

De var innom flere forskjellige benevnelser, og vurderte en stund å kalle skurkene for «borker».

Det var etter å ha møtt Elisabeth Halvorsen, kinodirektør i Bergen, under en presentasjon av filmen i Danmark at de endret mening.

- Hun syntes det var helt hysterisk festlig at de slemme trollene het «bergens». Jeg sa at vi kunne jo ikke kalle dem bergensere på norsk, men hun sa at «Det må dere gjøre! Vi har så mye selvironi og kan le av oss selv», så vi endte med å kalle dem bergensere, sier Moe til Dagbladet.

Ikke første gang

Tilbakemeldingene fra publikum har vært gode.

Hvorfor de amerikanske manusforfaterne har kalt dem «Bergens» har Moe derimot ikke noe godt svar på.

- Jeg tror nok ikke at de som har skrevet manus vet at det er en by i Norge som heter Bergen, sier hun.

Dette er ikke første gang Bergen settes i dårlig lys i en barnefilm. I barnefilmen «Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin» fra 2015, var skurken Rasputin også fra Bergen. Her beskrives byen som et «heslig» sted.

OGSÅ BERGENSSKURK: I filmen «Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin» er den slemme Rasputin fra Bergen. FOTO: Tordenfilm / Qvisten Animation / Norsk Filmdistribusjon
OGSÅ BERGENSSKURK: I filmen «Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin» er den slemme Rasputin fra Bergen. FOTO: Tordenfilm / Qvisten Animation / Norsk Filmdistribusjon Vis mer

- Skurker har ofte bergensdialekt

Ifølge Elisabeth Halvorsen, kinodirektør i Bergen, går filmen rett hjem i Bergen.

- Vår opplevelse er at bergensere liker at det ironiseres over breikjeftede bergensere. Vi så på «Knutsen og Ludvigsen» at det var kjempelatter og nærmest applaus i salen da det ble sagt noe om bergensere, sier Halvorsen til Dagbladet.

Hun forteller at reaksjonen på filmen «Trolls» også er blitt som hun trodde.

- Da publikum hørte at det var bergensere ble det latter med en gang. Det kommer mange referanser utover i filmen og da er det humring hver gang, sier hun.

- Hva tror du gjør at Bergen trekkes frem på denne måten, både i «Trolls» og i «Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasutin»?

- Med Knutsen og Ludvigsen ligger det nok en greie mellom trøndere og bergensere bak. I «Trolls» vet jeg ikke. Men vi har sett i andre filmer at skurkene har bergensdialekt, for eksempel i «Monsterfabrikken». Det har nok noe med dialekten å gjøre, at den gjøres litt hard, sier hun.

Skylder på dialekten

Trond Blindheim, sosiolog, markedsføringsekspert og rektor ved Høyskolen Kristiania, tror også at bergensdialekten kan ha noe å gjøre med at bergensere får skurkeroller.

- Bergensere har en veldig påståelig dialekt. Mange høyprofilerte bergensere som Hans-Wilhelm Steinfeld og Davy Wathne er jo litt brautende. Men bergensere tar seg ikke nær av at dette blir tullet med. Det virker som de blir mer stolte, sier Trond Blindheim, som selv er bergenser.

Til tross for at filmen «Trolls» er amerikansk, tror Blindheim at myten om bergensere og den regntunge byen godt kan ha spilt en rolle for fremstillingen også her.

- Mange brautende bergensere er blitt mye parodisert, og da er det med på å forsterke inntrykket, men du kan finne lignende stereotyper på folk andre steder i landet, sier han.

- Påvirker ikke omdømmet

Marianne Johnsen, markedssjef i Bergen reiselivslag og VisitBergen.com, synes også tullingen med bergenserne i den nye trollfilmen bare er morsom.

- Hele filmen var bare fargerik og med god stemning, sier hun.

Hun tror ikke fremstillingen har noe å si for Bergens omdømme.

- Nei, det tror jeg ikke. Om et østlandsk barn som ser denne filmen stiller spørsmål om bergensere etter å ha sett den, vet man jo ikke. Jeg vil tro at det er barn som lurer på hvorfor de snakker om denne bergenseren, men i det store og hele tror jeg ikke det vil ha noe å si, sier Johnsen.