Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kunstkrangel

Bergenskunstnere sterkt kritisk til dronning Sonja

- Jeg ser heller at hun skal klippe snorer enn å stille ut.

EGEN UTSTILLING: Dronning Sonja skal stille ut egne bilder i Bergen - det liker bergenskunstnere dårlig, som mener dronningen fortrenger regionens kunstnere. Her ser vi Sonja som åpner separatutstilling i Galleri Nicolines hus i Kragerø i 2013. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
EGEN UTSTILLING: Dronning Sonja skal stille ut egne bilder i Bergen - det liker bergenskunstnere dårlig, som mener dronningen fortrenger regionens kunstnere. Her ser vi Sonja som åpner separatutstilling i Galleri Nicolines hus i Kragerø i 2013. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utstillingen «Underveis» skal holdes på Kode 1, tidligere Permanenten, som gjenåpner om tre uker. Det er dronningens kunst som skal stilles ut.

Daglig leder på Kunstgarasjen,Heidi Jaeger, mener at dronningen «bør klippe snorer», ikke være en kunstner på Kode i festspillperioden i Bergen.

Det er Bergens Tidende (krever abonnement) som melder dette i dag.

Heidi Jaeger, er blant dem som sterkest kritiserer valget av dronning Sonja:

Klippe snorer

- Når man nyåpner et av landets største museer, mener jeg at museets samlinger og andre regionale kunstnere er mer relevant enn dronning Sonja, sier Jaeger til Dagbladet.

Hun legger til at hun setter pris på dronningen kunstinteresse, men mener at det blir en blanding av roller.

- Her er det en rolleblanding. Sonja er først og fremst dronning, hun har ingen kunsterutdannelse. Jeg ser heller at hun skal klippe snorer enn å stille ut på Kode, sier Jaeger til Dagbladet.

80 års jubileum

Kode 1 presenterer dronningen Sonjas utstilling «Underveis» på følgende måte:

- Utstillingen blir en fortelling om hvilken betydning kunst har i menneskers liv, da spesielt i Dronningens liv. I tillegg blir dette en kunstnerisk markering av Dronningens 80-årsjubileum, står det å lese på Kodes hjemmeside.

- Ikke blant de beste

I dagens BT går deler av kunstmiljøet i Bergen ut mot dronning Sonja. De mener at dronningen ikke er kvalifisert til å gjenåpne Kode 1, og at denne jobben burde vært gitt til regionale kunstnere.

- Når er praktbygg som Kode 1 åpner igjen, må man jo velge en av våre fremste kunstnere. Dronningen er ikke blant dem, sier Heidi Jaeger, daglig leder på Kunstgarasjen, til BT.

Jaeger ønsker ikke å utdype hva hun mener om at «dronningen ikke er blant de fremste kunstnere».

- Jeg ønsker ikke å uttale meg om dronningen som kunstner, sier Jaeger til Dagbladet.

Hun får støtte fra blant annet kunstneren Rita Marhaug, som mener det er en underlig avgjørelse.

Sviktende dømmekraft

De som kritiserer dronningen, gir henne likevel anerkjennelse for sitt kunstengasjement.

Men de mener det er langt flere, interessante og viktige kunstnere som er bedre egent til å åpne Kode 1 enn dronning Sonja.

Professor i kunst­historie ved Universitetet i Bergen, Sigrid Lien, er sterkt kritisk til valget av dronning Sonja, og mener - ifølge BT, at Kode-ledelsen utviser sviktende dømmekraft.

KUNSTNER OG KUNSTINTERESSERT: Dronning Sonja på Henie Onstad kunstsenter. Foto: Erling Hægeland
KUNSTNER OG KUNSTINTERESSERT: Dronning Sonja på Henie Onstad kunstsenter. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Kodes hjemmesider kan man lese følgende om dronning Sonjas utstilling, «Underveis»:

- En viktig formidler

- Utstillingen består av Dronningens egne verk innenfor grafikk og keramikk, i tillegg til et lite utvalg fra Dronningens private samling av kunsthåndverk.

- Dronningen har gjennom et langt liv vært en viktig formidler av norsk kunst og design i inn- og utland.

Videre skriver Kode 1 på sin hjemmeside:

- Dronningen har også flere historiske bånd til Kode 1, blant annet fra åpningen av «Sølvskatten» i 2009 og utstillingen av «Slottsskatter» i 2012.

Direktør for Kode, Karin Hindsbo, har vært forberedt på at det ville komme kritikk, og synes - ifølge BT - at det er fint at kunstnermiljøet engasjerer seg.

Dagbladet har kontaktet Slottets kommunikasjonsavdeling, som ikke ønsker å kommentere saken.