Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Lykkelandet» på NRK

Bergenstiggere hevder de blir sparket, slått og spyttet på etter NRK-dokumentar

Tidenes mest sette Brennpunkt-dokumentar skal ha ført til kraftige reaksjoner i Bergen. 

KRAFTIGE REAKSJONER: Tiggere i Bergen hevder de ble sparket, slått og spyttet i morgentimene onsdag, dagen etter Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» ble vist på NRK. Dokumentaren tar for seg et kriminelt rumensk nettverk med base i Bergen. Se starten her. Video: NRKVis mer Vis mer Vis mer

(Dagbladet): I går ble Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» sendt på NRK.

752 000 nordmenn satt benket foran skjermen, og sikret Brennpunkt deres høyeste seertall noensinne.

Dokumentaren viser hvordan et rumensk nettverk på 140 personer styrer prostitusjons- og tiggermarkedet i Bergen, noe som skal ha ført til kraftige reaksjoner i vestlandshovedstaden.

Marcos Amano, leder for Robin Hood-huset i Bergen, hevder at tiggere har blitt utsatt for voldsepisoder i kjølvannet av «Lykkelandet», skriver NRK.

Robin Hood-huset tilbyr mat og rådgivning til hjemløse, og har daglig besøk av hundre mennesker, deriblant tiggere. Onsdag morgen kom flere flaskesamlere og tiggere til huset og fortalte om stygge episoder i byens gater, ifølge Amano.

- Trist

- Det har vært utskjelling, og folk som har blitt sparket, slått og spyttet på, sier Amano til NRK.

Han påpeker at «Lykkelandet» ikke beskriver hele miljøet i Bergen, og oppfordrer byens borgere til å besinne seg.

Odd Isungset, redaktør i Brennpunkt, sier til Dagbladet at han tar sterk avstand fra opplysningene som Amano presenterer.

- Dersom det er tilfelle, tar jeg naturligvis sterk avstand fra det. Det er veldig viktig å huske på at tiggere på gata gjerne er ofre for den organiserte kriminaliteten, og at det er politiets ansvar å etterforske og forhindre at noen utnytter andres nød.

Isungset oppfordrer folk til ikke å la frustrasjon og sinne gå ut over tiggerne.

- Det er politiets ansvar å etterforske dette, og politisk ansvar å finne ut om man bør gjøre noe mer, sier Brennpunkt-redaktøren, og legger til:

- Det er vår jobb som journalister å skape grunnlag for politisk debatt. Jeg håper vi bidrar til å skaffe til veie et faktagrunnlag som kan gi en god og opplyst debatt.

Seertall-rekord

«Lykkelandet» er så langt sett av totalt 789 000 nordmenn, opplyser NRKs analysesjef Kristian Tolonen.

Det er Brennpunkts høyeste seertall noensinne.

Mens 752 000 så dokumentaren på TV i går kveld, har 37 000 så langt vært inne på NRKs nettavspiller for å få innblikk i det rumenske nettverket.

Skrytebilder på Facebook

I tillegg til videodokumentaren NRK har publisert en større reportasje på nett, der de presenterer informasjonen de har gravd fram over to år.

NRK-journalistene har blant annet brukt skjult kamera og spaning for å komme tettere på miljøet i Bergen.

De forteller imidlertid at den aller viktigste kilden til informasjon var Facebook. Der florerte det med skrytebilder av bakmennene, som håver inn millioner på prostitusjon, narkotika og organisert vinningskriminalitet.

VIL FORBY TIGGING: Aina Stenersen og Frp vil forby tigging, og heller hjelpe de som trenger det i Romania. Sv og Benjamin Larsen synes Frp mangler solidaritet. Foto: Nina Hansen, Dagbladet. Video: DBTV Vis mer Vis mer