«Bergenstoget plyndret i natt»

Her er en action-klassiker fra 1928.

AKTUELL PÅ DVD: «Bergenstoget plyndret i natt». Her ser vi Paul Richter og Aud Egede-Nissen.
AKTUELL PÅ DVD: «Bergenstoget plyndret i natt». Her ser vi Paul Richter og Aud Egede-Nissen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||DVD: Denne filmen fra 1928 lanseres i forbindelse med hundre års jubileet for åpningen av Bergensbanen. Dette var den første, norske actionfilmen — regissert av tyskeren Uwe Jens Krafft, som selv spiller NSB-direktør.

Bygd på roman
I dag - lørdag - vises filmen på Litteraturhuset i Oslo — for første gang siden den gikk på kino i Norge — og ble sett av overveldende 110000 mennesker. Samtidig gis den ut i en DVD-pakke, sammen med den interessante boka «På sporet av Bergenstoget», skrevet av Nils Klevjer Aas.

Filmen er bygd på romanen ved samme navn, utgitt i 1923 av Jonathan Jerv, pseudonym for Nordahl Grieg og Nils Lie. Boka er legendarisk fordi den litteraturhistorisk sett ble starten på det særnorske fenomenet påskekrim.

Kjæk norsk ungdom
Boka om filmen forteller om alt fra dramatiske opptak på Geilo og Finse til økonomiske manøvre som gjorde at de norske produsentene satt ribbet tilbake. Dette til tross for internasjonal suksess i Tyskland («Schneeshuhbanditen»), England («Thin Ice») og flere andre land. I Norge fikk filmen ros for «glimrende norsk sport, kjæk norsk ungdom, herlige norske høifjeldsbilleder, og fart og futt i det hele » (Fredrikstad Blad).

Historik godbit
Filmen er delvis et romantisk drama, men så tar den fart når en gjeng studenter begår et togrøveri westernstil på Finse stasjon. Mye bra action, i forfølgelsesscener på ski over vidda. Men ellers til dels nokså hjelpeløse scener. «Det er påfallende hvor klossete våre skuespillere er!» skrev Fremtiden. Sett i dag, morer man seg over en historisk godbit som inkluderer scener fra Holmenkollrennene og av dampende tog gjennom snøtuneller på vidda. Men man sitter ikke akkurat og biter negler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer