VÆR: Bergenserne har en av sine verste somre på mange år, likevel er det ofte mest klaging fra østlendingene, skriver Amanda Schei. Foto: Leonid Andronov / Shutterstock / NTB scanpix
VÆR: Bergenserne har en av sine verste somre på mange år, likevel er det ofte mest klaging fra østlendingene, skriver Amanda Schei. Foto: Leonid Andronov / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Sommerværet:

Bergensvær og klagete østlendinger

Østlendinger har noe å lære fra de utholdende bergenserne.

Meninger

Natt til mandag haglet det store iskuler i Bergen. Kraftige lyn- og tordenbyger traff rundt midnatt. Et sjeldent ekstremvær slo innover byen og det ble registrert 24,4 millimeter nedbør i løpet av to timer. I juni ble Bergens 65 år gamle regnrekord slått, med regn omtrent hver dag. Og juli har ikke vært stort bedre, med kun én registrert dag hvor temperaturen oversteg 20 grader. Ikke siden 1998 har de første to ukene av juli vært så kjølige i Bergen som i år, melder værtjenesten «Bergensværet».

Bergenserne skulle nok helst hatt litt finere vær, men styggvær kommer heller ikke noe overraskende på dem. Livet leves som vanlig. I helga var jeg en tur innom byen hvor jeg har vokst opp. Nå, som da, var det stort sett fjorten grader og regn hele tiden. I midten av juli.

Av og til sluttet det å regne. I Bergen syns vi det er ganske fint så lenge det er opplett. Men dette er også normaltilstanden i Bergen, enten det er oktober, april eller juli. Man tenker liksom ikke så mye over det og setter ekstra stor pris på det når sola titter fram av og til. Alle burde oppleve å være i Bergen de få dagene det er fint vær. Da legger det seg en euforisk stemning over byen. Alle er ute.

Jeg hadde ikke tenkt så mye over at vi hadde dårlig vær før jeg flytta til Oslo som 20-åring. Med vantro innså jeg at her trenger man jo ikke støvler, regnbukse og paraply. Om det begynner å regne kan man bare stille seg under et tak og vente på at det skal gå over. Begynner det å regne i Bergen varer det i minst to uker i strekk.

Men jeg ble også sjokkert over hvor lite uvær østlendinger tåler. Ramaskrik og oversvømmelse om det regner et døgn i strekk. Klaging om «dårlig sommer» om det ikke er sol hver dag. Noen sitter til og med inne når det er finvær! Østlendinger har noe å lære fra de utholdende bergenserne. Det er i hvert fall ikke lov å klage over den fine østlandssommeren som er i år.