Berges logikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOKBRANSJEN: På nytt blir jeg forundret over professor Kjell Lars Berges logikk (debattinnlegg 13.09). Selv hadde jeg Petter Wessel Zapffe som lærer i logikk på Universitetet, det var en stor opplevelse og forhåpentligvis lærte jeg litt logikk også. Jeg forstår at Berge er mot kartelliseringen av norsk bokbransje. Det er flott og der er vi enige.Men i motsetning til han ville jeg tro at Konkurransetilsynet var rette instans til å gripe inn. Men han bekrefter på nytt i sitt svar til meg at han heller ønsker en politisk styring av Konkurransetilsynet. Når politikerne i mange tiår har overstyrt og vingeklippet Konkurransetilsynet, kan jeg ikke forstå annet enn at politikerne også må ta skylda for utviklingen i bokbransjen. Det er elementær logikk.

AT GAMLE marxist-leninister som meg er mer glade i markedets makt enn i politisk makt bør heller ikke overraske - noen av oss ble vaksinert mot politisk styring. Selv om Trond Giske ikke er en Stalin, må jeg innrømme at jeg ikke ønsker at han skal ha makt over norsk litteratur.Marked og deregulering er et fyord på venstresida, men jeg synes man bør se hva som ligger bak ordene og ikke bare reagere instinktivt. Mitt poeng er at den politiske reguleringen av bokbransjen for lenge siden sluttet å være progressiv. Det har ført til svært høye bokpriser, monopolisering og enfold. Det bekymrer også meg at bokbransjen ikke vil være i stand til å møte verken konkurranse eller en moderne teknologisk verden. Men å tviholde på gammeldagse privilegier og rope etter mer hjelp fra Giske kommer bare til å forverre situasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.